Pesto z rukoli




Tak jak obiecałam dziś przepis na pesto z rukoli. Dla niewtajemniczonych pesto to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech. Jego głównym składnikiem jest bazylia, orzeszki piniowe i oliwa. Podawany jest do makaronu, sera lub chleba.
Pesto z rukoli jest bardziej wyraziste w smaku niż to bazyliowe i ma lekką nutę goryczy. Zamiast orzeszków piniowych użyłam niesolonych pistacji, które mają ładny intensywny zielony kolor. Świetnie pasowało do ziołowych knedli nadziewanych anchois. Sporo mi go jeszcze zostało, więc wkrótce będzie kolejny przepis z jego udziałem.


Pesto z rukoli

Składniki:
  • 100g rukoli
  • 15 świeżych listków bazylii
  • 70g niesolonych pistacji
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki startego sera grana padano
  • 80ml oliwy
  • sól
  • pieprz

Umyć rukolę i liście bazylii. Osuszyć w wirówce do sałaty. Posiekać czosnek. Przełożyć wszystkie składniki do miksera. Wlać oliwę. Dodać sól i pieprz do smaku. Wszystko razem zmiksować na gładka masę. Przełożyć do słoiczka, zalać dwoma łyżkami oliwy i wstawić do lodówki.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

4 komentarze:

  1. Nie pamiętam już, kiedy ostatni raz jadłam pyszne, domowe pesto...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może to jest własnie odpowiedni moment by je zrobić :)

      Usuń
  2. każde kupne pesto nie dorównuje temu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, nie ma to jak zrobione w domu :)

      Usuń