Przez ostatnie dni niebo od świtu do zmierzchu zasnute było chmurami. Szaro, mglisto, ponuro. Trudno w takich warunkach o dobre zdjęcia. Nawet jak coś upiekłam to nie dało się tego uwiecznić. Ja chodziłam zła, a moja rodzina się cieszyła, bo babeczki które ostatnio wymyśliłam bardzo im posmakowały. Żeby je sfotografować piekłam je pod rząd chyba ze trzy razy. W końcu jakoś się udało. Efekt nie jest w pełni zadowalający, ale czwarte takie same babeczki to chyba byłaby już przesada.
Ale jesień to nie tylko pochmurne, deszczowe dni. To również czas dyni i warzyw korzeniowych. Warto czasem po nie sięgnąć przygotowując słodkie wypieki. Ciasto z ich dodatkiem jest bardziej soczyste i wilgotne, a dodatkowo bogate w błonnik. Ja tym razem sięgnęłam po marchewkę. Połączyłam ją z pomarańczowymi nutami i wyszedł z tego naprawdę bardzo zgrany duet. Pasują idealnie do filiżanki mocnej aromatycznej kawy.
ILOŚĆ SZTUK - 9
Babeczki marchewkowe z kremem pomarańczowym - składniki
Babeczki marchewkowe z kremem pomarańczowym - składniki
Ciasto:
- 2 jajka
- 75g cukru trzcinowego
- 85g mąki pszennej
- 50g zmielonych migdałów bez skórki
- 80g drobno startej marchewki
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej (drobno pokrojonej)
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody
Krem pomarańczowy
- 100g masła w temp. pokojowej
- 150g serka śmietankowego w temp. pokojowej
- 40g pomarańczowej czekolady (użyłam tej)
- 2 łyżki cukru pudru
Babeczki marchewkowe z kremem pomarańczowym - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i cały czas ucierając dodawać kolejno: olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, zmielone migdały, skórkę pomarańczową, startą marchewkę i aromat pomarańczowy. Mieszać do połączenia składników.
Pieczenie:
Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić je przygotowanym ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 25 minut. Upieczone wystudzić na kracie kuchennej.
Przygotowanie kremu pomarańczowego:
Pieczenie:
Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić je przygotowanym ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 25 minut. Upieczone wystudzić na kracie kuchennej.
Przygotowanie kremu pomarańczowego:
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Serek utrzeć z przestudzoną czekoladą. W drugim naczyniu utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać po łyżeczce masę serowo-czekoladową. Trzeba to robić ostrożnie bo masa lubi się zważyć. Gdyby tak się stało wystarczy dodać jeszcze trochę roztopionej ciepłej czekolady i masę da się uratować. Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego i wstawić na 15 minut do lodówki aby nieco stężała, a następnie udekorować babeczki. Do czasu podania trzymać w lodówce.
Babeczki marchewkowe z kremem pomarańczowym - podobne przepisy
> Babeczki z truskawkami i bitą śmietaną
> Dyniowe babeczki ponczowe z jabłkami i kokosem
> Babeczki tiramisu
> Babeczki makowo-kawowe z nutą pomarańczy
> Babeczki dyniowe z jabłkiem (bezglutenowe)
> Babeczki czekoladowe z nadzieniem wiśniowym
> Babeczki "Kopce kreta"
> Walentynkowe babeczki czekoladowe
> Babeczki "Pina colada"
> Babeczki z masłem orzechowym
> Babeczki makowe z kremem czekoladowym
> Babeczki jagodowe z kremem cytrynowym
> Czekoladowe babeczki na bogato
> Drożdżowe babeczki bakaliowe
> Ryżowe babeczki z kremem budyniowym
> Czekoladowe babeczki ponczowe
> Piernikowe babeczki z czekośliwką
> Owsiane babeczki z dynią
> Babeczki bananowe z kremem kokosowym
> Babeczki orzechowe z rumem
> Kokosowe babeczki z kremem cytrynowym
> Babeczki tiramisu
> Babeczki makowo-kawowe z nutą pomarańczy
> Babeczki dyniowe z jabłkiem (bezglutenowe)
> Babeczki czekoladowe z nadzieniem wiśniowym
> Babeczki "Kopce kreta"
> Walentynkowe babeczki czekoladowe
> Babeczki "Pina colada"
> Babeczki z masłem orzechowym
> Babeczki makowe z kremem czekoladowym
> Babeczki jagodowe z kremem cytrynowym
> Czekoladowe babeczki na bogato
> Drożdżowe babeczki bakaliowe
> Ryżowe babeczki z kremem budyniowym
> Czekoladowe babeczki ponczowe
> Piernikowe babeczki z czekośliwką
> Owsiane babeczki z dynią
> Babeczki bananowe z kremem kokosowym
> Babeczki orzechowe z rumem
> Kokosowe babeczki z kremem cytrynowym
Smacznego :)
Aronia
prezentują się pysznie!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńJakie ładne! Wyglądają uroczo. Ciekawe czy są tak samo pyszne :D
OdpowiedzUsuńsą, są :)
Usuńrewelacyjnie wygląda zwłaszcza krem, ma cudowny kolor:)
OdpowiedzUsuńto zasługa pomarańczowej czekolady :)
UsuńNo nie narzekaj, z pogodą będzie jeszcze gorzej, bo zima idzie:( Babeczki prezentują się pięknie i bardzo działają na moje kubki smakowe! Muszę je upiec w najbliższym czasie! Pozdrawiam Cię słonecznie, a co! Uśmiechnij się!
OdpowiedzUsuńBabeczki wyglądają obłędnie.
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńZachwycające maleństwa! :)
OdpowiedzUsuńMnie też pogoda denerwuje, tak szybko robi się ciemno...
a ja jeszcze nie dość, że mam małe okna w domu to jeszcze las za oknem :)
UsuńAle czad!!! Te babeczki mnie urzekły :)
OdpowiedzUsuńA jaki serek dokładnie użyty jest do tego kremu?
OdpowiedzUsuńJa użyłam "Twój smak" Piątnicy. Może być zarówno ten w płaskim pojemniczku jak i ten w mini wiaderku.
Usuń