Wytłoczyny, które mi zostały po zrobieniu soków jabłkowych na zimę wykorzystałam między innymi do upieczenia ciasteczek owsianych. Jabłek wcześniej nie obierałam, więc wytłoczyny zawierały kawałki skórek. Nie stanowiło to jednak żadnego problemu. Dodałam jeszcze dwie łyżki masła orzechowego, które uwielbiam. Ciasteczka wyszły pyszne. Starszy syn zabrał je na zbiórkę dla młodych skautów. Podobno zniknęły błyskawicznie, chłopcy chwalili, a niektórzy poprosili nawet o przepis. Wersja bezglutenowa tych ciasteczek dostępna jest tutaj.
ILOŚĆ SZTUK - 30
Ciasteczka owsiane z jabłkami i masłem orzechowym - składniki
Ciasteczka owsiane z jabłkami i masłem orzechowym - składniki
- 250g zmielonych płatków owsianych
- 200g mąki pszennej
- 200g masła
- 100g brązowego cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 szklanka wytłoczyn z jabłek (produkt uboczny z wyciskarki do soków)
- 2 łyżki masła orzechowego
Ciasteczka owsiane z jabłkami i masłem orzechowym - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Utrzeć miękkie masło z cukrem na puch. Dodać jajko,
mieszać do połączenia składników.
Wymieszać mąkę z płatkami owsianymi. Wsypywać porcjami do
ucieranej masy. Na końcu dodać wytłoczyny z jabłek i masło orzechowe. Ucierać
jeszcze przez chwilę.
Nabierać porcje ciasta i toczyć w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłozonej papierem do pieczenia lekko spłaszczając.
Pieczenie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Wstawić blachę z ciasteczkami i piec przez 20 minut.
Po upieczeniu przełożyć na kratę kuchenną i pozostawić do wystudzenia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Nabierać porcje ciasta i toczyć w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłozonej papierem do pieczenia lekko spłaszczając.
Pieczenie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Wstawić blachę z ciasteczkami i piec przez 20 minut.
Po upieczeniu przełożyć na kratę kuchenną i pozostawić do wystudzenia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Ciasteczka owsiane z jabłkami i masłem orzechowym - powiązane posty
> Sok jabłkowy z wyciskarki na zimę
> Bezglutenowe ciasteczka owsiane z jabłkami
Smacznego :)
Aronia
Dodanie tych wytłoczyn to dla mnie zupełna nowość:)
OdpowiedzUsuńŻal mi jest je wyrzucać, wię staram się je jakoś zagospodarować.Spróbowałm z ciasteczkami i się udało :) W planach mam również inne eksperymenty ...
UsuńWyglądają idealnie :D
OdpowiedzUsuńdzięki, staram się jak mogę :)
UsuńPani Aniu moja ukochana mistrzyni wypieków, kolejny raz upiekłam te ciasteczka dla dzieci, tylko nie miałam wytłoczyn z jabłek, wiec zrobiłam na startych jabłkach na najmniejszym oczku z tym ze sok wylałam, żeby ciasto nie wyszło za mokre.Jak wszystkie Pani wypieki i te ciasteczka sa wyśmienite, polecam z całego serca.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPani Elu, bardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że ciasteczka smakowały :)
UsuńZrobię takie ciasteczka, ale dodam trochę rodzynek ;) albo zmielonych migdałów :))
OdpowiedzUsuń