Gofry z bitą śmietaną i jagodami




Dawno już nie było takiego urodzaju na jagody jak w tym roku, przynajmniej w mojej okolicy. Staram się to maksymalnie wykorzystać by zrobić spore zapasy.  Ubiegły tydzień spędziłam w lesie ciężko pracując przy zbiorze. Jest to koszmarne zajęcie, więc niech nikt nie narzeka na targowisku, że tak drogo.  Jestem totalnie pogryziona przez komary ale jednocześnie szczęśliwa widząc jak moja spiżarnia się zapełnia słoiczkami z dżemem jagodowym a szuflady w zamrażarce ledwo się zasuwają.Zrobiłam jeszcze mus jagodowy w słoiczkach i suszone jagody i na tym nie koniec Jutro wracam z powrotem do lasu.



Cała nasza rodzinka nosi okulary więc  codzienne spożywanie jagód jest jak najbardziej wskazane.Są one bogate w antocyjany będące bardzo silnymi przeciwutleniaczami chroniącymi nasz  organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników , a także  pozwalają utrzymać dobry wzrok i zapobiegają różnym chorobom oczu. Ponadto poprawiają krążenie i pomagają w grypie jelitowej.Od dobrych kilku lat sama zbieram jagody bo nie ma to jak owoc świeżo zerwany z krzaczka, a nie wożony z targowiska na targowisko, czasem bardziej przypominający zupę niż owoce. Zbieranie jagód ma jeszcze jedną zaletę. Sprzyja medytacji i pozwala się wyciszyć. Nie dość, że nie trzeba płacić to jeszcze można zaoszczędzić. W końcu jagody tanie nie są.


Gofry z bitą śmietaną i jagodami

Składniki na około 10 szt.
  • 225 g mąki pszennej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • 375 ml maślanki
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • szczypta soli
Dodatki:
  • 250 g bitej śmietany
  • 0,5 l świeżych jagód

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać.

Wlać olej, maślankę i ekstrakt waniliowy. Dodać żółtka i dokładnie wszystko zmiksować na jednolitą masę.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i połączyć z ciastem, delikatnie mieszając szpatułką.

Rozgrzać gofrownicę.

Nakładać chochlą porcję ciasta i wypukłą stroną łyżki dokładnie rozprowadzić po całej powierzchni.

Piec  na rumiano 3-5 minut  w zależności mocy gofrownicy. Gotowe gofry odkładać na metalową kratę kuchenną.

Na lekko przestudzone gofry nałożyć  porcję bitej śmietany i posypać umytymi i osuszonymi jagodami.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

10 komentarze:

  1. muszę zrobić, składniki bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz robiłam na maślance. Rodzina zachwycona :) Jednak podstawa to dobra gofrownica. Ja niestety takiej nie posiadam .

      Usuń
  2. Wspaniałe gofry, takie jakie lubię. Idealny przepis na upały:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, trzeba korzystać z dobrodziejstwa lasu :)

      Usuń
  3. Zjaadłabym gofra;) Ale na moje szczęście(i mojej i tak już za duzej wagi) mam lipną gofrownice i wychodzą placki>:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też niestety mogłam tylko popatrzeć jak rodzina zajada :)

      Usuń
  4. Ja po traumie z dzieciństwa mam uraz do zbierania jagód...Ale mam taka panią, która mi prosto z lasu przywozi, więc też nie są pogniecione i przerzucane:-) Gofry to mojej młodej ulubione danie: mogłaby jeść na śniadanie, obiad , deser i kolację:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat w dzieciństwie nie zbierałam to teraz muszę nadrobić, a na gofry patrzyłam z zazdrością jak rodzina zajada :) też kiedyś bardzo je lubiłam :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Bardzo jesteś łaskawy dla mnie, ale do ideału trochę im jeszcze brakuje :)

      Usuń