Gruszki w syropie waniliowym



Mogę śmiało powiedzieć, że w tym roku moja spiżarnia dosłownie pęka w szwach. Mąż musiał nawet przemontować  półki w regałach abym mogła piętrowo ustawiać słoiki. Mimo to ciągle robię nowe przetwory.
Jedną z takich nowości są gruszki w syropie waniliowym. Nie wiem czy będą się cieszyły takim uznaniem jak te w aromatycznej marynacie ale pachniały obłędnie w trakcie przygotowania. Skąpane w waniliowym syropie z dodatkiem brandy i pieprzu zapowiadają się jako coś bardzo wykwintnego i wyrafinowane zarazem. Już nie mogę się doczekać kiedy  otworzę pierwszy słoik.




Gruszki w syropie waniliowym

Składniki na 4-6 słoików:
  • 10 twardych  gruszek Konferencja
  • 2,5 szklanki cukru
  • 6 szklanek wody
  • 1 laska wanilii
  • pieprz kolorowy
  • brandy
Dodatkowo
  • 4 szklanki wody
  • sok z jednej cytryny

Do dużego garnka wlać 4 szklanki wody i sok wyciśnięty z cytryny. Obrać gruszki. Przekroić na pół i od razu wkładać do zakwaszonej wody żeby zachowały naturalny kolor.
Przygotować wyparzone wcześniej słoiki. Do każdego włożyć po sześć ziarenek kolorowego pieprzu i wlać 1-2 łyżki brandy.
W drugim garnku zagotować sześć szklanek wody z cukrem i przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Wkładać partiami gruszki i gotować pięć minut. Układać ciasno w słoikach. Wyjąć laskę wanilii pokroić na tyle kawałków ile wyjdzie nam słoików.  Włożyć po jednym kawałku do każdego słoika. Zagotować ponownie syrop i zalać nim gruszki tak aby były przykryte. Krawędź słoika wytrzeć do sucha i mocno zakręcić wieczka. Pasteryzować 20 minut od momentu zagotowania wody.

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

4 komentarze:

  1. Zazdroszczę zawartości spiżarni:-) Ja jakoś w tym roku bardzo po macoszemu podeszłam do przetworów;-( Gruszki cudne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za to zaszalałam jak nigdy :)Zupełne wariactwo :)

      Usuń
  2. Ciekawy pomysł... Myślę, że doskonale nadawałyby się do ciast. :)
    aż zapachniało u mnie.
    Zapraszam na mojego bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam je raczej z myślą o deserach, ale do ciast też jak najbardziej pasują :)

      Usuń