Doskonałe gruszki do deserów, lodów i ciast. Słodkie i aromatyczne. Z podanych proporcji mnie wyszło 5 słoików o pojemności 720ml. Wszystko jednak zależy od wielkości gruszek i tego czy dajemy całe, czy kroimy na pół. Moje były małe, więc zrobiłam w całości. I jeszcze jedna ważna rzecz. Gruszki muszą być naprawdę bardzo twarde, w przeciwnym razie pod wpływem ciepła mogą się rozpaść. Najlepiej nakłuć je w połowie zalecanego czasu gotowania drewnianą wykałaczką. Gdy będą stawiały lekki opór to znaczy, że są dobre.
Gruszki w pomarańczowym syropie-przepis
Składniki na 5 słoików o poj.720ml
- 2 kg twardych gruszek (u mnie konferencja)
- 50 dag cukru
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 5 szklanek wody
Wyszorować szczoteczką pomarańczę i cytrynę, a następnie sparzyć wrzątkiem. Zesterem ściąć skórkę z obu owoców i wycisnąć sok.
W dużym garnku zagotować wodę z sokiem z cytrusów. Umyć i obrać gruszki. Włożyć do wrzątku i gotować 8 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików.
Do zalewy dodać cukier i skórki z cytrusów. Gotować na małym ogniu 10 minut. Wrzącym syropem (przecedzonym) zalać gruszki i zakręcić słoiki.
Pasteryzować 25 minut.
Gruszki w pomarańczowym syropie-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
mam trochę gruszek i się właśnie zastanawiam co z nimi zrobić, dobre muszą być w takim syropie
OdpowiedzUsuńTa zalewa do gruszek brzmi genialnie,muszą być mocno aromatyczne i pyszne :)
OdpowiedzUsuń