Jest połączeniem drożdżowego, niezbyt słodkiego ciasta, soczystego dzięki dodatkowi serka, ze słodko-kwaśnym nadzieniem z suszonej żurawiny. Można je oczywiście zastąpić gotową konfiturą lub marmoladą, jeśli ktoś takową posiada, ale musi ona być dość gęsta i dobrze wysmażona. Aby strucla zachowała swój ładny kształt najlepiej byłoby piec ją na blasze o tej samej szerokości co ona (ok.12cm), gdyż ma tendencję do rozpływania na boki. Ja miałam znacznie szerszą więc poradziłam sobie w ten sposób, że na wolnej części blachy postawiłam pustą formę do keksu.
Strucla serowa z żurawiną-przepis
Składniki:
Ciasto:
- 500g mąki
- 25g świeżych drożdży
- 125g cukru
- 125g stopionego masła
- 150g serka śmietankowego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
Masa żurawinowa:
- 250g suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 80g cukru
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki stopionego masła do smarowania
- cukier puder do posypania
Suszoną żurawinę zalać gorąca wodą i zostawić do wystudzenia.
Utrzeć w garnuszku pokruszone drożdże z łyżeczką cukru, łyżką mąki i 2 łyżkami letniego mleka. Zostawić do wyrośnięcia.
Utrzeć żółtka ze szczyptą soli i cukrem na puszysty kogel-mogel.
Przesiać mąkę do miski. Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, żółtka utarte z cukrem, serek, letnie mleko, stopione masło i skórkę otartą z cytryny. Wyrobić mikserem na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia co najmniej na godzinę.
Namoczoną żurawinę zmiksować. Dodać cukier i sok z cytryny. Postawić na małym ogniu i podgrzewać cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji marmolady. Mnie zajęło to około pół godziny. Wystudzić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wym. 40x30cm. Rozsmarować na nim masę żurawinową. Zwinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku. Lekko spłaszczyć dłonią. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 170°C. Wstawić struclę i piec 45 minut. Po wyjęciu kilka razy posmarować roztopionym masłem i grubo posypać cukrem pudrem.
Strucla serowa z żurawiną-podobne przepisy
> Świąteczny makowiec
> Drożdżowe zawijańce z suszoną żurawiną i czekoladą
Smacznego :)
Aronia
piekna,cudo...maja38.
OdpowiedzUsuńpysznie smaki połączone.
OdpowiedzUsuńpo prostu cudowna ta strucla. uwielbiam takie wypieki :)
OdpowiedzUsuń