Czasami tak niewiele trzeba aby otrzymać smaczne i pożywne danie. Wystarczy makaron, trochę sezonowych warzyw i jedzenie gotowe. W dzisiejszej zapiekance jest to cukinia z domieszką czerwonej papryki doprawiona szczyptą tymianku. Ja użyłam makaronu spaghetti, ale może to być dowolny makaron, choć oczywiście najlepszy jest domowy.
Spaghetti zapiekane z cukinią-przepis
Składniki dla 4 osób:
- 250g makaronu spaghetti
- 180g gotowanej szynki
- 75g żółtego sera
- 1 mała cukinia o wadze ok.300g
- 1 mała czerwona papryka
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 jajko
- sól, pieprz
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Cukinię zetrzeć na tarce na długie wąskie paski. Posolić i odstawić na 15 minut aby puściła sok. Paprykę i szynkę pokroić w drobną kostkę.
W dużej misce wymieszać ugotowany makaron, odciśniętą cukinię i pokrojoną paprykę z szynką. Dodać utarty ser, jajko i tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.
Spaghetti zapiekane z cukinią-podobne przepisy
> Spaghetti z pesto z rukoli, kaparami i szynką
> Spaghetti z wędzonym łososiem i musem awokado
> Pikantne spaghetti z papryką
> Spaghetti z kurczakiem i kurkami
Smacznego :)
Aronia
To prawda niewiele trzeba i proste, szybkie, smaczne danie :)
OdpowiedzUsuń