Gdy się je piecze cały dom napełnia się korzennym zapachem. Wyglądają bardzo smakowicie. Chciałoby się je od razu zjeść. Muszą jednak pewien czas leżakować. Za to potem smakują wspaniale. Najlepiej jest upiec je 2 tygodnie przed świętami. Zostawić spokojnie, żeby zmiękły i dopiero wówczas dekorować.
Norymberskie pierniczki - przepis
(źródło -"Świąteczne wypieki" Regine Stoner)
Składniki : na ok. 80 szt.
- 600g mąki
- 400g miodu
- 100g brązowego cukru
- 150g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżki rumu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100g mielonych migdałów
- 100g rodzynek
- 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Do dekoracji:
- 1 opakowanie deserowej polewy czekoladowej
- 1 opakowanie polewy z białej czekolady
Roztopić w garnku miód, cukier i masło. Zagotować i odstawić do wystygnięcia.
Do przestudzonej masy dodać żółtka, kakao, przyprawę piernikową, bakalie i sodę oczyszczoną rozpuszczoną w rumie. Wymieszać. Teraz dodać mąkę i wyrobić na gładkie , jednolite ciasto.
Oprószyć stolnicę mąką. Rozwałkować partiami ciasto na grubość 6-7mm. Okrągłą foremką średnicy 6cm wykrawać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2cm. Piec w piekarniku nagrzanym do temp 170°C przez 12min. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blasze do wystudzenia.
Roztopić ciemną i białą kuwerturę. Każdy pierniczek dekorować najpierw ciemną polewą. Następnie zrobić dwa okręgi z białej polewy. Wykałaczką pociągnąć kilka razy od środka pierniczka do brzegu, tak aby powstał wzór przypominający pajęczą sieć. Odkładać na kratę kuchenną do zastygnięcia.
Norymberskie pierniczki - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
ale śliczne i na pewno przepyszne :))
OdpowiedzUsuńjak robiłaś te kręgi ? rękawem cukierniczym z cienką końcówką?
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają:) u mnie też już się zaczął sezon pierniczkowy:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
prześliczne te pierniczki, ja również jestem bardzo ciekawa jak zmalować taką cudną dekorację?
OdpowiedzUsuńPiękne :) u mnie też już jest pierniczkowo od kilku dni :)
OdpowiedzUsuńDo zrobienia tej dekoracji wykorzystałam gotową białą polewę Dr Oetkera. Opakowanie z polewą włożyłam do gorącej wody i gdy się rozpuściła odcięłam róg, ale tak żeby otwór był minimalny ok. 0,5mm. Kręgi wyciskałam bezpośrednio z tej torebki z polewą.
OdpowiedzUsuńTaka namalowana czy na kolorowana gwiazdka jest śliczna -Taka pod choinkę -dodająca jej świątecznego nastroju -
OdpowiedzUsuń