Risotto to potrawa dla cierpliwych. Tu nie można się spieszyć. Trzeba się wręcz delektować jego przygotowaniem, a odpłaci nam za czas i poświęcenie wspaniałym smakiem i aromatem. I choć na tym blogu pojawia się pierwszy raz to jest to jedna z moich ulubionych potraw.
Risotto
z kurczakiem i dynią-przepis
Składniki
dla 2 osób:
- 200g ryżu arborio
- 2,5 szklanki bulionu drobiowego
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 150g mięsa z piersi kurczaka pokrojonego w dużą kostkę
- 200g miąższu dyni pokrojonego w zapałki
- 1 zielona papryka pokrojona w drobną kostkę
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 łyżeczka pokrojonej w cieniutkie paski papryczki chili
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól, biały pieprz
Posolić mięso kurczaka i oprószyć białym pieprzem.
Zagotować w garnku bulion. Zmniejszyć ogień i trzymać pod pokrywką.
Rozgrzać na dużej patelni masło z łyżką oliwy.
Usmażyć cebulę i jeden ząbek czosnku. Wsypać ryż i dobrze wymieszać, aby składniki
się połączyły. Wlać wino i gotować na małym ogniu, mieszając, aż ryż wchłonie
całe wino. Wlewać partiami bulion po ¼ szklanki. Dodawać następną dawkę płynu
gdy poprzednia zostanie całkowicie wchłonięta. Cały proces powinien trwać około
35 minut, aż ryż stanie się miękki.
W
międzyczasie zagotować w garnku wodę. Lekko posolić i wrzucić pokrojoną dynię. Gotować 3 minuty, a następnie odcedzić. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę i usmażyć na niej mięso z kurczaka. Dodać ugotowaną dynię i drugi ząbek czosnku. Chwilę razem podsmażyć .
Po
wlaniu przedostatniej dawki płynu dodać do ryżu pokrojoną paprykę, a po wlaniu
ostatniej kurczaka z dynią i czosnkiem
oraz papryczkę chili. Gdy płyn się całkowicie wchłonie danie jest gotowe.
Smacznego :)
Aronia
bardzo mi się podoba pomysł na risotto z dynią:)
OdpowiedzUsuń