Właśnie jestem świeżo po konsumpcji tego deseru. Nie mogłam mu się oprzeć. Na szczęście zrobiłam więcej, a więc będzie i po obiedzie. Jadłam jeszcze lekko ciepły i muszę przyznać, że trochę uderzył mi do głowy. A tu zaraz trzeba się brać za obiad. Jego podstawą jest krem angielski zrobiony na bazie białego wina, którym polewa się owoce i całość zapieka. Deser jest pyszny, nie za słodki, przeciwnie lekko kwaśny z mocnym akcentem alkoholu.
Krem z białego wina-przepis
(zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia Mikrofalowa")
Składniki na 4 porcje:
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 70g cukru
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka białego półsłodkiego wina
- sok z połowy cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny
- 4 łyżeczki likieru z czarnej porzeczki
- 75g jagód (mogą być mrożone)
- 75g czerwonych porzeczek (mogą być mrozone)
- 1 łyżeczka masła
Przygotować 4 małe ceramiczne foremki do zapiekania. Posmarować je masłem.
Wbić do rondelka jajka i żółtko. Wsypać cukier i ubić mikserem na puszysty krem. Dodać ekstrakt waniliowy, sok i skórkę otartą z cytryny oraz skrobię kukurydzianą. Wlać wino i dokładnie wymieszać.
Postawić rondelek na małym płomyku gazu i podgrzewać do zagotowania, cały czas mieszając.
Rozłożyć owoce do naczynek do zapiekania ( 4 łyżeczki zostawić do dekoracji).
Skropić każdą porcję 1 łyżeczką likieru porzeczkowego. Polać owoce przygotowanym kremem. Na wierzchu położyć jeszcze po łyżeczce owoców. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.
Smacznego :)
Aronia
Prezentuje się apetycznie, ciekawa jestem jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko!! ;)
OdpowiedzUsuńJest pyszny, ale dla smakoszy wina. Ma mocno wyczuwalny smak tego trunku.
OdpowiedzUsuńCzy ta strona musi tak przeskakiwać?!
OdpowiedzUsuń