Bajaderka






       
        Bajaderka. Ciastko bardzo popularne w czasach mojejgo dzieciństwa. Zawsze będąc w cukierni miałam na nie  wielką ochotę. Nigdy jednak nie odważyłam się jej spróbować. Krążyło o tych ciastkach tyle różnych opowieści, że skutecznie mnie to powstrzymywało przed konsumpcją, chociaż na wystawie wyglądały bardzo smakowicie. Gdy więc zobaczyłam ten przepis pomyślałam, że wreszcie nadszedł czas na ralizację moich niespełnionych do tej pory cukierniczych pragnień. Zabrałam się do pracy i sama upiekłam to ciasto. Zajadałam je potem z apetytem wiedząc, że żadna przykra niespodzianka na pewno mnie nie spotka. Było właśnie takie jak je sobie wyobrażałam.





Bajaderka - przepis
(źródło – MojeCiasto.pl)
Składniki: prostokątna forma o wym. 22x28cm

Ciasto:
  • 250g miękkiego masła 
  • 200g cukru
  • 2 jajka
  • 420g mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Przełożyć wszystkie składniki ciasta do miski i wyrobić mikserem do połączenia składników. Przełożyć na matę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 2/5 i 3/5.
Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia dostosowane do wielkości blaszki. Na każdym rozwałkować porcję ciasta. Piec 25minut w temp. 180°C. Jako pierwszy upiec grubszy placek. Przełożyć go na kratę kuchenną i wystudzić. Drugi placek stanowiący spód ciasta zostawić  do wystudzenia w formie.

Masa:
  • 1 szklanka mleka
  • 100g cukru pudru
  • 2 szklanki bakalii (suszone morele, rodzynki, orzechy)
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek kakao
  • 400g twardej marmolady

Wymieszać w misce mleko, kakao, cukier puder, roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i połowę marmolady. Pokruszyć rękami grubszy placek na kawałki i dodać do masy. Wsypać pokrojone bakalie. Wymieszać wszystko dokładnie łyżką. Rozsmarować resztę marmolady na drugim placku pozostawionym w formie. Przykryć równomiernie przygotowaną masą i lekko ją ugnieść. 

Polewa:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%

Podgrzać w rondelku śmietankę. Wsypać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Wylać na  masę. Wstawić do lodówki aby masa  dobrze się ścisnęła, a polewa zastygła. Gotowe ciasto pokroić na kwadraty.

Bajaderka - podobne przepisy

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

5 komentarze:

  1. bardzo pyszne bajaderkowe obrazki

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda.
    Nigdy nie próbowałam, zapisuję więc przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bajaderki robię w formie kuleczek z resztek biszkoptów albo ciast czekoladowych - mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłem tę bajaderkę wczoraj według podanego przepisu... masa wyszła bardzo rzadka... nie polecam tego przepisu... miałem gdzies swój, który stosowałem, niestety zgubiłem i trafiłem na ten... niestety źle trafilem
    NIE POLECAM!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo dziwne. Przepis pochodzi ze strony MojeCiasto.pl i był sprawdzony przez wiele osób. Nigdy żadna nie zgłaszała podobnych uwag. Podobnie ja, mi zawsze wychodzi odpowiedniej konsystencji co zresztą widać na zdjęciach.

      Usuń