Piekąc ostatnio czekoladowy biszkopt na tort zrobiłam trochę wyższy i część wykorzystałam do przygotowania czekoladowych minibajaderek. Do środka każdej włożyłam wisienkę z likieru ale może też być wisienka koktajlowa lub konfitura wiśniowa. Dodałam też trochę wiśniówki do ciasta. O tych małych czekoladowych kuleczkach mogę powiedzieć że: wbrew pozorom bardzo łatwo je zrobić, świetnie się prezentują i smakują wyśmienicie. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi.
Wiśniowe minibajaderki - składniki
Masa
- 200g czekoladowego ciasta
- 80g serka mascarpone
- 40g roztopionej czekolady deserowej
- 2 łyżki likieru wiśniowego
- 16 wisienek z likieru lub konfitury
Dekoracja
- 100g czekolady deserowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Wiśniowe minibajaderki - wykonanie
Przygotowanie masy:
Rozkruszyć w dłoniach ciasto. Wlać roztopioną czekoladę i cherry brandy. Dodać serek mascarpone. Wymieszać i zagnieść ciasto.
Formowanie:
Formować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, wkładając do środka każdej wisienkę. Układać na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe wstawić do lodówki na pół godziny.
Formowanie:
Formować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, wkładając do środka każdej wisienkę. Układać na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe wstawić do lodówki na pół godziny.
Dekoracja:
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę do dekoracji. Zanurzać w niej kulki. Wyjmować widelcem i odczekać chwilę aż spłynie nadmiar czekolady. Odkładać na papier do pieczenia. Wstawić na 10 minut do lodówki aby czekolada zastygła.
Resztę czekolady ponownie podgrzać i przelać do worka cukierniczego. Ozdobić kulki i wstawić do lodówki. Gotowe przełożyć do papierowych papilotek. Do czasu podania trzymać w chłodnym miejscu.
Wiśniowe minibajaderki - podobne przepisy
> Piernikowe minibajaderki
> Bajaderka
> Czekoladowe Cake pops
Aronia
Idealne na jesienną chandrę ;-)
OdpowiedzUsuńo tak zdecydowanie poprawiają humor :)
UsuńAj!!!! aż ślinka leci :P Wyglądają wspaniale, spróbuję też takie zrobić :))
OdpowiedzUsuń