Mięciutkie i aromatyczne. Doskonale się komponują z marynowaną fetą i suszonymi pomidorami. Istna poezja smaków. Pasują wyśmienicie także do wędlin i innych serów. Mojemu synowi tak posmakowały, ze jadł je nawet z kremem czekoladowym. To jest dopiero „odkrywanie smaków”. Kto raz ich spróbuje, zakocha się w nich na zawsze
Przepis przygotowałam w ramach konkursu “Odkryj Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem zorganizowanym na blogu „Majanowe pieczenie”.
Aromatyczne bułeczki z bazylią-przepis
Składniki na 10szt.
Zaczyn:
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 czubata łyżka mąki
- 2-3 łyżki letniej wody
Rozkruszyć drożdże w garnuszku. Wsypać mąkę i cukier. Wlać letnią wodę i utrzeć na jednolitą masę. Zaczyn powinien mieć konsystencję jogurtu. Zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto:
- 500g mąki pszennej typ 500
- 1 jajko
- 40ml oleju Kujawskiego z bazylią
- 250ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- Zaczyn
Dodatkowo do smarowania:
- 40ml oleju Kujawskiego z bazylią
- 3-4 drobno posiekane listki świeżej bazylii
Do dzieży miksera wlać letnią wodę i olej. Dodać jajko, sól i przesianą mąkę.
Wlać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić wszystko na gładkie ciasto. Przykrć wilgotną
ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją
objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką matę i
lekko odgazować. Podzielić na 10 jednakowych kawałków. Z każdego kawałka
utoczyć wałek dł. ok. 20cm. Na środku zawiązać delikatnie supeł, a końce
zawinąć pod spód. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć suchą ściereczką i zostawić na pół godziny, żeby nieco podrosły.
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Piec bułeczki 20 minut na jasnozłoty kolor.
Wymieszać olej z posiekaną bazylią. Wyjać z piekarnika upieczone
bułeczki i zaraz posmaroać olejem z bazylią. Odkładać na kratę kuchenną
do wystudzenia.
Przepis zawiera lokowanie produktu.
Smacznego :)
Aronia
Patrząc na zdjęcia, nieomalże czuję ich fantastyczny aromat. :)
OdpowiedzUsuńbułeczki bardzo apetycznie wyglądają, uwielbiam takie wypieki :)
OdpowiedzUsuńJakie ładne są te bułeczki! Mniam, z pewnoscią pięknie pachną no i smakują wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńŚliczne :)
OdpowiedzUsuńtakie kształtne! apetyczny ten dodatek bazylii
OdpowiedzUsuń