Te małe, słodkie bułeczki z bakaliowym nadzieniem, pachnące cynamonem w Wielkiej Brytanii spożywa się w Wielki Piątek na śniadanie. Zdobi je biały krzyż, który ma przypominać o ofierze Chrystusa. Tradycja ich wypieku sięga czasów pogańskich, kiedy to składano je w darze bogini wiosny. Żywiono też przekonanie, iż bułeczki posiadają magiczne właściwości.Początkowo Kościół próbował zabronić ulubionego przysmaku, ale był on już tak popularny, że w końcu zdecydowano o jego włączeniu w tradycję chrześcijańską.Najlepiej smakują świeże prosto z pieca z dużą ilością masła.
Hot cross bunsczyli angielskie bułeczki z krzyżykiem-przepis
Składniki na 15szt.
Zaczyn:
- 25g świeżych drożdży
- 12g cukru
- 30g mąki
- 40ml wody
Przygotować zaczyn. Rozkruszyć drożdże w garnuszku. Dodać cukier, mąkę i letnią wodę. Utrzeć na jednolitą masę i zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto:
- 600g mąki pszennej
- 125g cukru
- 75g masła
- 210ml mleka
- 1 jajko
- cały zaczyn
- 100g rodzynek koryntek
- 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta przyprawy do piernika
- szczypta soli
Dodatkowo do smarowania bułeczek:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Wymieszać mikserem mąkę z masłem aż powstaną grudki. Dodać cały zaczyn oraz wszystkie pozostałe składniki ciasta. Wyrobić krótko mikserem. Przełożyć na matę i ugniatać dopóki nie będzie gładkie i elastyczne. W trakcie wyrabiania podsypać w razie potrzeby mąką. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagnieść, aby je odgazować. Podzielić na 15 równych kawałków. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w ok. 2cm odstępach. Przykryć ściereczką i zostawić na około jedną godzinę aby bułeczki podrosły.
Do dekoracji :
- 75g mąki
- 1,5 łyżki oleju
- 5,5 łyżki wody
W tym czasie przygotować masę na krzyżyki. Wymieszać w misce mąkę z wodą i olejem na jednolitą masę. Nie powinna ona być zbyt gęsta, żeby się dała wyciskać, ani też zbyt rzadka bo będzie się rozlewać.
Wymieszać żółtko z mlekiem i posmarować nim wyrośnięte bułeczki. Masę na krzyżyki przełożyć do worka cukierniczego lub szprycy i wyciskać na wyrośnięte bułeczki okrągłe paski, najpierw poziome później pionowe. Piec bułeczki 20 min w piekarniku nagrzanym do 190°C. Aby się za nadto nie przyrumieniły, można po pewnym czasie przykryć je folią aluminiową.
Lukier:
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego
- 5 łyżek cukru
Zagotować sok pomarańczowy z
cukrem. Wyjąć upieczone bułeczki i od razu smarować syropem
pomarańczowym. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Hot cross buns czyli angielskie bułeczki z krzyżykiem-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Dziękuję za dodanie wpisu do akcji :). Bułeczki wyglądają przepięknie :). Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńJakie one muszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńCześć:) Czy chodzi o drożdże w proszku? Pytanie niby banalne:P
OdpowiedzUsuńnie, w moim przepisie są drożdże świeże:)
UsuńŚWIEŻE drożdże, czyli nie w proszku ��
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie. W proszku to są suszone drożdże. A ja użyłam świeżych czyli takich w kostce.
Usuń