Dawniej kupowałam gotowe, ale od pewnego czasu robię je sama. Nie jest to skomplikowany proces, a mam pewność co do jego jakości, ponieważ zawsze wybieram masło Extra dobrze znanego mi producenta o zaw. tłuszczu co najmniej 82%.
Klarowane masło cechuje wysoka temperatura dymienia ok. 235°C, dzięki czemu jest szczególnie przydatne do smażenia, frytowania, pieczenia i gotowania. Podkreśla smak potraw i tworzy ładną glazurę na ich powierzchni. Ma złocistą barwę, lekki orzechowy aromat i delikatny smak. Uzyskuje się go poprzez gotowanie masła na wolnym ogniu i usuwanie białka, wody i innych domieszek. Ma znacznie dłuższy okres przydatności do spożycia niż zwykłe masło. Można go przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku nawet kilka miesięcy. Nie zawiera alergenów takich jak laktoza, więc jest dobrze tolerowane przez osoby uczulone na mleko krowie. Krystalizuje się w temperaturze pokojowej. Od niego wzięło się powiedzenie "żyć jak pączek w maśle” gdyż dawniej smażono na nim pączki, a jajecznica przyrządzona na takim masełku smakuje wybornie.
Masło klarowane-jak zrobić
500g świeżego masła extra o zaw. tł. 82% kroimy na
kawałki. Wkładamy do wytartego do sucha rondelka z grubym dnem. Stawiamy
na maleńkim płomyku gazu na najmniejszym palniku i podgrzewamy bez
przykrycia do rozpuszczenia. Nie mieszamy. Gdy masło zacznie się
delikatnie gotować na jego powierzchni zacznie się pojawiać biała piana,
w środku będzie się tworzyć klarowane masło, a na dno będą opadać
wszystkie niepotrzebne substancje. Proces ten będzie trwał około 15-20
minut. Przez cały ten czas zbieramy delikatnie łyżką białą pianę z
powierzchni. Stopniowo masło będzie się stawać przezroczyste i nabierze
złotego koloru. Wówczas lekko je studzimy i przelewamy przez gęste sitko
do czystych, suchych słoiczków uważając by nie przelać pozostałości z
dna. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, zakręcamy i wstawiamy do
lodówki.
Z tej ilości masła wyszły mi dwa słoiczki o poj. 200ml każdy.
Masło klarowane-podobne przepisy
> Domowe mleko kokosowe
> Zakwas na żurek
> Cytrusowe aromaty do ciast
> Domowa przyprawa do mięsa mielonego
> Domowy ekstrakt waniliowy
> Domowe mleko kokosowe
> Zakwas na żurek
> Cytrusowe aromaty do ciast
> Domowa przyprawa do mięsa mielonego
> Domowy ekstrakt waniliowy
Smacznego :)
Aronia
dzekuje ,wspaniale opisane ,zrobie sobie takie maselko dzisja, juz sie ciesze ,pozdrawiam Marcelina
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło, że mój przepis się przydał :) zapraszam do ponownych odwiedzin :)
UsuńMasło klarowane to już kolejny produkt, po maśle orzechowym i mleku kokosowym który robię we własnej kuchni. I do kupnego już nie wrócę. A ten smak i aromat! Rewelacja!
OdpowiedzUsuńDokładnie. Nie ma to jak własny wyrób :)
Usuń