Lody pomarańczowe



lody domowe


    Wprawdzie dziś pogoda  akurat nie zachęca zbytnio do jedzenia lodów, ale przepis może się przydać tym, którym aura bardziej sprzyja. Tym bardziej, że  można je przygotować i schować na parę dni do zamrażarki w oczekiwaniu na cieplejsze dni. 
Lody są pyszne, o kremowej konsystencji i głębokim pomarańczowym aromacie, na bazie soku pomarańczowego i jogurtu. Dzięki dodatkowi skrobi kukurydzianej nie zamarzają tak mocno i można je nakładać zaraz  po wyjęciu z zamrażarki.



Lody pomarańczowe-przepis

Składniki na 1 litr lodów:
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 300ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 250g słodzonego mleka skondensowanego
  • 250g jogurtu greckiego

Skrobię kukurydzianą rozprowadzić w 3 łyżkach soku pomarańczowego. 
Utrzeć  żółtka  z cukrem na puszysty krem. Dodać otartą skórkę z pomarańczy (wcześniej wyszorowanej i sparzonej).  Dalej  ucierając wlać cienkim strumieniem sok pomarańczowy i rozrobioną  skrobię kukurydzianą. Postawić na maleńkim płomyku gazu i podgrzewać cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Powinna mieć konsystencję budyniu. Zestawić i wystudzić mieszając, żeby nie utworzył się kożuch na powierzchni. Można też przykryć szczelnie kawałkiem folii spożywczej, tak aby dotykała ona powierzchni budyniu.

Wystudzony budyń pomarańczowy przełożyć do blendera. Wlać mleko i jogurt. Wszystko zmiksować. Przełożyć do szczelnego pojemnika i wstawić do lodówki na kilka godzin. Zimną masę przełożyć do maszyny do lodów. Dalej postępować zgodnie z jej instrukcją.

W przypadku braku maszynki należy wstawić pojemnik ze zmiksowaną masą od razu do zamrażarki. Co pół godziny należy go wyjąć i zmiksować masę. Powtórzyć tę czynność kilka razy. 
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

4 komentarze:

  1. Przepiękne zdjęcia! Fantastyczne lody!!! I jaki super pomysł z tymi patyczkami i kubeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Założę się, że były tak dobre jak wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ