Kolejny pyszny domowy deser. Tym razem na upalne dni. Jeżeli komuś zalegają jeszcze w spiżarni własnoręcznie zrobione dżemy to to jest pomysł na ich wykorzystanie. Najpyszniejsze na świecie domowe lody. U mnie o smaku czarnej porzeczki na bazie dżemu zrobionego wg tego przepisu, ale może też być galaretka z czarnej porzeczki lub innych owoców. Każde się doskonale sprawdzą. Robiłam już w ten sposób lody truskawkowe i jagodowe. Ich zaletą jest to, że w przeciwieństwie do lodów na bazie świeżych owoców nie zamarzają tak mocno i w zasadzie od razu po wyjęciu z zamrażarki można je nakładać. Ich podstawowym składnikiem jest jogurt naturalny typu greckiego.
Wystarczy zmiksować te dwa składniki, ewentualnie dosłodzić miodem i baza do lodów gotowa. Bez sztucznych aromatów, konserwantów i surowych jajek, których wiele osób się obawia w przypadku domowych lodów.
Porzeczkowe lody jogurtowe - składniki
- 500g jogurtu naturalnego typu greckiego (bez zagęszczaczy)
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki o poj. 350ml (u mnie domowej produkcji z tego przepisu)
- 2 łyżki miodu (opcjonalnie)
Porzeczkowe lody jogurtowe - wykonanie
Do kielicha blendera przełożyć jogurt naturalny i dżem z
czarnej porzeczki. Dodać ewentualnie 2 łyżki miodu w zależności od tego jak słodki
będziecie mieć dżem i jakie lody lubicie, bardziej czy mniej słodkie. Wszystko
dokładnie zmiksować. Przelać do maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie z
jej instrukcją.
Lody można przygotować
także bez jej użycia. W takim przypadku należy przelać mieszaninę do pojemnika
i wstawić do zamrażarki. Kilkakrotnie, mniej więcej co pół godziny, wyjąć
pojemnik z zamrażarki i przemieszać masę trzepaczką rózgową lub widelcem aby
nie wytworzyły się kryształki lodu.
Porzeczkowe lody jogurtowe - podobne przepisy
> Lody ananasowe
> Lody pomarańczowe
> Lody marakuja
> Wiśniowe lody stracciatella
Smacznego :)
Aronia
Ach, ten kolor!
OdpowiedzUsuńi kolor i smak :)
UsuńO rany <3 muszę zrobić ;)
OdpowiedzUsuńzrób koniecznie, nie pożałujesz :)
Usuń