Śniadanie z Tymbarkiem dla „Niego”



Frittata z bekonem, cukinią, papryką, pomidorami i dzikim ryżem


     Dla Niego śniadanie musi być konkretne. Całe to jej gadanie o zdrowym odżywianiu to jakieś babskie fanaberie. Jajecznica na bekonie to jest śniadanie dla faceta. No może z tym bekonem nie będzie zbyt przesadzał, bo wizja statecznego pana z brzuszkiem niezbyt się mu uśmiecha, ale te sałatki, kiełki, otręby, nie, nie, to nie dla niego. On musi się porządnie najeść żeby mieć siłę do walki o  swoje miejsce w wielkomiejskiej dżungli.
Ona nie będzie Go na siłę przekonywać o swojej racji tylko dorzuci do jego ulubionego śniadanka swoje przysłowiowe „trzy grosze” tak aby było i tradycyjnie i zdrowo. Zwykłą jajecznicę na bekonie zamieni w omlet, dorzuci trochę warzyw, pestek dyni i dziki ryż. Do tego  doda jeszcze szklankę soku i poda z uśmiechem na ustach, mówiąc „dla mojego wyjątkowego mężczyzny przygotowałam dziś wyjątkowe śniadanie”. On będzie się czuł tak dowartościowany, że zje wszystko bo przecież nie chce zrobić jej przykrości, tak bardzo się starała. Po skończonym śniadaniu przyzna nawet w duchu, że to jej śniadanie było bardzo smaczne, ale nie da jej tej satysfakcji i nie powie tego głośno. Jej nie będzie z tego powodu przykro bo i tak na to nie liczyła. Wie, że i tak wkrótce przeciągnie go na zdrową stronę życia.

Ten post bierze udział w akcji „Szklanka soku do śniadania”


Frittata z bekonem, cukinią, papryką, pomidorami i dzikim ryżem

Frittata z bekonem, cukinią, papryką, pomidorami i dzikim ryżem-przepis

Składniki dla 1 osoby:
  • 1 szklanka soku grejpfrutowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • pół małej cukinii
  • ćwiartka czerwonej papryki
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 plastry chudego bekonu
  • 2 łyżki ugotowanego dzikiego ryżu
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  •  pieprz

Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Ubić trzepaczką rózgową jajka z mlekiem. Doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać na patelni połowę masła. Wrzucić pokrojoną w grubą kostkę cukinię i paprykę. Chwilę przesmażyć i dodać pokrojony w paseczki bekon. Smażyć 1 minutę.
Pozostałym masłem posmarować żaroodporne naczynie. Przełożyć do niego podsmażone warzywa i bekon. Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość posypać dzikim ryżem i zalać roztrzepanymi jajkami. Wstawić do nagrzanego do 180° piekarnika na 20-25minut. Gotową frittatę wyjąć z piekarnika i zaraz podać ze szklanką soku grejpfrutowego.

Frittata z bekonem, cukinią, papryką, pomidorami i dzikim ryżem-podobne przepisy
Śniadanie z Tymbarkiem dla Niej
Śniadanie z Tymbarkiem dla Nich

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ