No cóż życie bez glutenu stało się i moim udziałem. Nie tylko zresztą bez niego. Musiałam zrezygnować z kawy, herbaty i kakao. Z wszystkiego co kochałam i uwielbiałam. I jak tu żyć? Całe szczęście, że rodzina nie ma takich ograniczeń, bo kto by to wszystko zjadał. A ja tak uwielbiam słodkości.
Siłą rzeczy zmuszona zostałam do wymyślania przepisów bezglutenowych. Nie oznacza to jednak, że tradycyjnych wypieków już tu nie będzie. W tej kwestii nic się nie zmieni. Od czasu do czasu będą się jednak pojawiały i przepisy bezglutenowe. Jedna babka bezglutenowa już była , dziś kolejna. Tym razem cytrynowa oblana białą czekoladą i posypana makiem.
ILOŚĆ PORCJI - 16
Babka cytrynowa (bezglutenowa)-składniki
Babka cytrynowa (bezglutenowa)-składniki
Ciasto:
- 5 jajek
- 250g masła
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
- skórka otarta z jednej cytryny
Dekoracja:
- 150g białej czekolady
- 1 łyżka oleju
- skórka cytrynowa
- 1 łyżka maku
Babka cytrynowa (bezglutenowa)-wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Roztopić w rondelku masło i odstawić do wystudzenia. Ubić jajka z cukrem do białości. Przy rozcieraniu masy w palcach nie powinno się wyczuwać kryształków cukru. Wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Nie przerywając mieszania wlewać cienkim strumieniem roztopione masło. Na końcu dodać ekstrakt cytrynowy i skórkę otartą z cytryny, wcześniej wyszorowanej szczoteczką i sparzonej. Wszystko dokładnie wymieszać.
Pieczenie:
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej suchym makiem formy o średnicy 24cm. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy ciasto się upiekło. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto w formie na 10 minut, a następnie wyjąć na kratę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Dekoracja:
Pieczenie:
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej suchym makiem formy o średnicy 24cm. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy ciasto się upiekło. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto w formie na 10 minut, a następnie wyjąć na kratę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Dekoracja:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Upłynnić dodając olej i polać wystudzoną babkę. Posypać po wierzchu suchym makiem i wiórkami skórki cytrynowej.
Babka cytrynowa (bezglutenowa)-podobne przepisy
> Babka migdałowo-kawowa
Smacznego :)
Aronia
pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńniby ograniczenia z tym glutenem, a babka prezentuje się wyśmienicie :) aż tak źle Ci nie jest :D
OdpowiedzUsuńpotrzeba matką wynalazku :)
Usuń