Przepyszny, wręcz niebiański sernik migdałowo-kokosowy. Lekki i delikatny jak obłoczek. Zakochałam się w nim bez reszty. Każdy kto go spróbuje przepadnie bez reszty.
Kilka dni temu robiłam mleko kokosowe. Zostało mi po tym sporo bardzo drobno zmielonych wiórków. I to one natchnęły mnie do zrobienia tego sernika. Część z nich wykorzystałam do opisanych w poprzednim poście trufli kokosowych, a resztę do masy serowej. Sernik miał być lekki i puszysty, dlatego połowę sera zastąpiłam bitą śmietaną. Dosypałam jeszcze trochę mąki migdałowej i kokosowej. Efekt rewelacyjny. Dobrze się też zgrał z masą kakaowy spód z kruszonki, znany z przepisu na sernik pomarańczowy. Przyjemnie chrupie podczas jedzenia bowiem krótki czas pieczenia powoduje, że cukier się nie rozpuszcza. Polecam ten przepis wszystkim miłośnikom kokosa.
Ciasto na spód
- 150g mąki pszennej
- 100g masła
- 65g cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
Masa serowa
- 350g serka mascarpone
- 350ml śmietanki kremowej o zaw. tł. min 30%
- 140g białej czekolady
- 20g mąki kokosowej
- 20g mąki migdałowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 50ml mleka kokosowego
Złożenie i dekoracja
- 13 trufli kokosowych
- 13 całych obranych migdałów
- 2 łyżki drobno zmielonych wiórków kokosowych do posypania po wierzchu
Sernik „Rafaello”-wykonanie
Przygotowanie ciasta na spód:
Roztopić masło w małym rondelku.
Wsypać do miski mąkę, kakao i cukier. Wymieszać dokładnie trzepaczką rózgową. Wlać roztopione masło i ponownie wymieszać tym razem łyżką.
Pieczenie:
Tortownicę o śr. 24cm wyłożyc papierem do pieczenia (samo dno). Rozłożyć równomiernie ciasto i lekko docisnąć do dna. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Wystudzić w formie.
Pieczenie:
Tortownicę o śr. 24cm wyłożyc papierem do pieczenia (samo dno). Rozłożyć równomiernie ciasto i lekko docisnąć do dna. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Wystudzić w formie.
Przygotowanie masy serowej:
Roztopić w kąpieli wodnej białą czekoladę.
Żelatynę zalać zimnym mlekiem i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Utrzeć serek mascarpone z cukrem pudrem. Cały czas ucierając na najmniejszych obrotach dodawać najpierw po łyżce ubitą śmietanę, a następnie mąkę kokosową i migdałową. Na końcu wlać roztopioną czekoladę.
Do przestudzonej żelatyny dodać 1 łyżkę masy i wymieszać. Dodać następną łyżkę i znowu wymieszać. Mieszając masę mikserem na wolnych obrotach wlewać cienkim strumieniem żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Wylać na wystudzony spód. Wyrównać powierzchnię i posypać drobno startymi wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na pół godziny aby masa lekko stężała.
Dekoracja:
Gdy masa delikatnie stężeje sernik ozdobić truflami i migdałami. Ponownie wstawić do lodówki na 3-4 godziny do całkowitego ściśnięcia.
Dekoracja:
Gdy masa delikatnie stężeje sernik ozdobić truflami i migdałami. Ponownie wstawić do lodówki na 3-4 godziny do całkowitego ściśnięcia.
Sernik „Rafaello”-podobne przepisy
> Sernik pomarańczowy z gruszkami
> Sernik stracciatella z wiśniami
> Sernik arbuzowo-miętowy
> Sernik Cafe Amareto
Smacznego :)
Aronia
Prezentuje się bardzoo elegancko!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńPiękny ten sernik, musiał zniknąć ze stołu w mgnieniu oka :)
OdpowiedzUsuńPorywam kawałek.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
rzeczywiście zniknął błyskawicznie :) dziękuję za zaproszenie :) będę wpadać :)
UsuńJest piękny, bardzo elegancki w tej bieli :)
OdpowiedzUsuńWidać, że jest bardzo aksamitny. Sernik pierwsza klasa! :)
OdpowiedzUsuńSer mascarpone+ kokos= raj dla podniebienia:) A wygląda przecudnie!
OdpowiedzUsuńi bosko smakuje :)
UsuńNajpierw muszę pogratulować Entrance, zdjęcia do kategorii produktów robią wrażenie, sernik natomiast zrobił dla mojej duszy tyle co koło ratunkowe i telefon do przyjaciela (genialny). Jako że odziedziczyliśmy niemało truskawek (mrożone Pińczów) nie wahaliśmy się ani chwili by ich użyć. W masie serowej wychodzą jak orzechy w Nutelli. Smak że aż przechodzi ludzkie pojęcie.
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za gratulacje i cieszę się ogromnie, że przepis się sprawdził i wszystko dobrze wyszło :) taki komentarz to olbrzymia dawka energii do dalszej pracy na blogu :) zapraszam do korzystania również z innych przepisów zwłaszcza tych z truskawkami w roli głównej :)
Usuń