Imieninowy tort mojego męża. Lekki, puszysty, niezbyt słodki z nadzieniom wiśniowym. Tak posmakował gościom, że nic nie zostało. Żeby zrobić zdjęcia musiałam upiec go po raz drugi, co zresztą bardzo ucieszyło moje dzieci.
Tort jest dość wysoki i nie zmieści się w klasycznej tortownicy. Ja nabyłam kiedyś taką plastikową obręcz o wysokości 8cm z możliwością regulacji średnicy firmy Fackelman, i jej zazwyczaj używam do przygotowania tortów z płynną masą i galaretką na wierzchu. Od dość dawna nie widziałam jednak ich w sprzedaży. Jeśli ktoś nie posiada takowej, można temu zaradzić poprzez nadsztukowanie tortownicy paskiem folii aluminiowej.
Tort jogurtowo-wiśniowy-przepis
Składniki: tortownica śr. 26cm
Ciasto na spód:
- 3 białka
- 80g mąki
- 80g cukru pudru
- 80g masła
- 1/4 cytryny
Miękkie masło utrzeć z połową cukru pudru na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę i sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny. Ucierać jeszcze przez 5 minut.
Schłodzone białka ubić na sztywno dodając stopniowo pozostały cukier puder. Delikatnie połączyć ją z ciastem. Rozsmarować ciasto na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temp. 170°C. Pozostawić w tortownicy do wystudzenia.
Zimne wyjąć z tortownicy na deskę. Zapiąć obręcz.
Masa wiśniowa
- 500g wiśni bez pestek (mogą byż też mrożone lub ze słoika)
- ok. 300ml wody
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 40ml likieru wiśniowego
Wiśnie przełożyć do rondla i lekko podgrzać do roztopienia. Wyłożyć na sito i odsączyć. Odmierzyć sok, który odciekł (powinno go być około 200ml) i dolać tyle wody, aby w sumie uzyskać pół litra płynu. Wsypać cukier i skrobię kukurydzianą. Postawić na małym ogniu i zagotować cały czas mieszając. Pogotować jeszcze ok. 2 minut, zestawić z ognia i chwilę przestudzić.
Połowę masy wylać na upieczony spód. Wyrównać powierzchnię. Do pozostałej masy dodać odsączone wiśnie i wymieszać.
Krem jogurtowy
- 600g naturalnego jogurtu greckiego
- 500ml śmietany kremówki o zaw. tłuszczu 30%
- 2 opakowania zagęstnika do śmietany
- 6 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 50ml wody
- 14 podłużnych biszkoptów
Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Wymieszać jogurt z 4 łyżkami cukru pudru.
Ubić śmietanę kremówkę z zagęstnikiem i pozostałym cukrem pudrem. Przełożyć 2 łyżki do worka cukierniczego i schować do lodówki. Resztę wymieszać z masą jogurtową. Podzielić ją na pół.
Połowę namoczonej żelatyny, podgrzać do rozpuszczenia i dodać do jednej porcji masy jogurtowej . Szybko wymieszać i równomiernie rozłożyć na warstwie wiśniowej. Gdy masa zastygnie wyłożyć na nią resztę masy wiśniowej. Ułożyć na niej biszkopty i skropić je likierem.
Roztopić pozostałą żelatynę i dodać do drugiej porcji masy jogurtowej. Wymieszać i rozłożyć na biszkoptach. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki.
Polewa
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
- 400 ml wrzącej wody
Rozpuścić galaretkę w 400ml wrzącej wody. Zostawić do ostudzenia.
Tężejącą wylać na tort. Wstawić co najmniej na 4 godziny do lodówki
Do dekoracji
- bita śmietana
- starta czekolada
- wiśnie z konfitury
- różyczka
Gdy tort jest już całkowicie ściśnięty odkroić go nożem od brzegów obręczy. Przełożyć na paterę i udekorować pozostawioną bitą śmietaną,starta czekoladą i wiśniami z konfitury. Na środku położyć gotową różyczkę z opłatka.
Smacznego :)
Aronia
pysznie wygląda Twój torcik :) lubię takie
OdpowiedzUsuńTakie torty uwielbiam! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuń