Sos z pieczonej papryki i cukinii



Sos z pieczonej papryki i cukinii








                 
W całej kuchni roznosi się zapach pieczonej papryki.
W garnku na gazie pyrka cukinia z czosnkiem i cebulą.
Jest nadzieja, że chyba coś z tego będzie.
Obieram papryki ze skórki i miksuję razem z cukinią.
Piękny kolor, aksamitna konsystencja i delikatna nutka chili.
O to właśnie mi chodziło.
Doprawiam jeszcze sokiem z cytryny i solą ale bez przesady.
To się zrobi później gdy będzie wiadomo do czego sos zostanie użyty.

Można nalewać  do słoiczków…


Sos z pieczonej papryki i cukinii

Sos z pieczonej papryki i cukinii - przepis

Składniki na 5-6 słoików o poj. 330ml
  • 2kg czerwonej  mięsistej papryki
  • 1kg cukinii
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 2-4 papryczki chili (w zależności od ich ostrości)
  • 3-4 gałązki świeżego oregano (same listki)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny

Umyte cukinie obrać ze skórki. Przekroić na pół i łyżeczką wydrążyć pestki. Pokroić na kawałki.  Obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić na ósemki. Rozgrzać w garnku z grubym dnem oliwę. Wrzucić pokrojone warzywa (cebulę, czosnek  i cukinię). Krótko razem przesmażyć. Wlać pół szklanki wody, dodać listki oregano i dusić pod przykryciem aż warzywa będą bardzo miękkie. 

Papryki umyć. Przekroić na cztery części. Usunąć gniazda nasienne i białe błonki.  Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem (skórką do góry), rozpłaszczyć naciskając dłonią. Papryczki chili umyć, przekroić na pół i usunąć z nich gniazda nasienne. Żeby się za bardzo nie spaliły najlepiej umieścić  je pod kawałkami czerwonej papryki. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C.  Piec  20-30 minut aż skórka papryki stanie się prawie czarna i pojawią się na niej bąble. Wówczas wyjąć blachę  z piekarnika i przełożyć papryki do miski. Przykryć szczelnie pokrywką lub talerzem. Kiedy papryka nieco przestygnie zdjąć z niej skórkę (w przypadku papryczek łatwiej będzie po prostu zeskrobać miąższ łyżeczką).

Uduszone warzywa połączyć z upieczoną papryką i zmiksować blenderem na gładki aksamitny sos. Dodać sól i sok z cytryny. Postawić garnek na gazie i doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 minut. Gorący sos przełożyć do czystych wyparzonych słoików i mocno zakręcić. Pasteryzować 20 minut. Zimne słoiki wynieść do spiżarni.

Sos z pieczonej papryki i cukinii - podobne przepisy
Sos do lasagne w słoikach
Sos boloński na zimę
> Słodki sos chili bez skrobi

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

4 komentarze:

  1. Pyszna propozycja. Też lubię mieć takie przetwory w spiżarni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie pomału już zaczyna brakować miejsca, a tyle jeszcze mam do zrobienia :)

      Usuń
  2. Fantastyczny, kolejny rok i musi być w spiżarni oraz na świeżo na bieżąco :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ