W całej kuchni roznosi się zapach
pieczonej papryki.
W garnku na gazie pyrka cukinia z czosnkiem i cebulą.
Jest nadzieja, że chyba coś z tego będzie.
Obieram papryki ze skórki i miksuję razem z cukinią.
Piękny kolor, aksamitna konsystencja i delikatna nutka chili.
O to właśnie mi chodziło.
Doprawiam jeszcze sokiem z cytryny i solą ale bez przesady.
To się zrobi później gdy będzie wiadomo do czego sos zostanie użyty.
Można nalewać do słoiczków…
W garnku na gazie pyrka cukinia z czosnkiem i cebulą.
Jest nadzieja, że chyba coś z tego będzie.
Obieram papryki ze skórki i miksuję razem z cukinią.
Piękny kolor, aksamitna konsystencja i delikatna nutka chili.
O to właśnie mi chodziło.
Doprawiam jeszcze sokiem z cytryny i solą ale bez przesady.
To się zrobi później gdy będzie wiadomo do czego sos zostanie użyty.
Można nalewać do słoiczków…
ILOŚĆ - 5 słoików o pojemności 330ml
Sos z pieczonej papryki i cukinii - składniki
Sos z pieczonej papryki i cukinii - składniki
- 2kg czerwonej mięsistej papryki
- 1kg cukinii
- 2 cebule
- 1 główka czosnku
- 2-4 papryczki chili (w zależności od ich ostrości)
- 3-4 gałązki świeżego oregano (same listki)
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
Sos z pieczonej papryki i cukinii - wykonanie
Umyte cukinie obrać ze skórki. Przekroić na pół i łyżeczką wydrążyć pestki. Pokroić na kawałki. Obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić na ósemki. Rozgrzać w garnku z grubym dnem oliwę. Wrzucić pokrojone warzywa (cebulę, czosnek i cukinię). Krótko razem przesmażyć. Wlać pół szklanki wody, dodać listki oregano i dusić pod przykryciem aż warzywa będą bardzo miękkie.
Umyte cukinie obrać ze skórki. Przekroić na pół i łyżeczką wydrążyć pestki. Pokroić na kawałki. Obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić na ósemki. Rozgrzać w garnku z grubym dnem oliwę. Wrzucić pokrojone warzywa (cebulę, czosnek i cukinię). Krótko razem przesmażyć. Wlać pół szklanki wody, dodać listki oregano i dusić pod przykryciem aż warzywa będą bardzo miękkie.
Papryki umyć. Przekroić na cztery
części. Usunąć gniazda nasienne i białe błonki.
Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem (skórką do góry), rozpłaszczyć
naciskając dłonią. Papryczki chili umyć, przekroić na pół i usunąć z nich gniazda
nasienne. Żeby się za bardzo nie spaliły najlepiej umieścić je pod kawałkami czerwonej papryki. Blachę
wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Piec 20-30 minut aż skórka papryki
stanie się prawie czarna i pojawią się na niej bąble. Wówczas wyjąć blachę z piekarnika i przełożyć papryki do miski.
Przykryć szczelnie pokrywką lub talerzem. Kiedy papryka nieco przestygnie zdjąć
z niej skórkę (w przypadku papryczek łatwiej będzie po prostu zeskrobać miąższ
łyżeczką).
Uduszone warzywa połączyć z upieczoną
papryką i zmiksować blenderem na gładki aksamitny sos. Dodać sól i sok z
cytryny. Postawić garnek na gazie i doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 minut.
Gorący sos przełożyć do czystych wyparzonych słoików i mocno zakręcić.
Pasteryzować 20 minut. Zimne słoiki wynieść do spiżarni.
Sos z pieczonej papryki i cukinii - podobne przepisy
> Sos do lasagne w słoikach
> Sos boloński na zimę
> Słodki sos chili bez skrobi
Smacznego :)
Aronia
Pyszna propozycja. Też lubię mieć takie przetwory w spiżarni :)
OdpowiedzUsuńU mnie pomału już zaczyna brakować miejsca, a tyle jeszcze mam do zrobienia :)
UsuńFantastyczny, kolejny rok i musi być w spiżarni oraz na świeżo na bieżąco :)
OdpowiedzUsuńJa też już zrobiłam spory zapas na zimę :)
UsuńCo za wspaniały przepis!
OdpowiedzUsuń