Kruche rogaliki drożdżowe z dżemem



    Z każdą zerwaną z kalendarza kartką przybywa dnia. 
Wieczory coraz krótsze i coraz mniej czasu na zgłębianie tajników fotografii. 
Kilka przeczytanych książek, setki obejrzanych w internecie zdjęć 
i mnóstwo pytań cisnących się na usta. 
- Co robię nie tak? 
- Dlaczego mnie tak nie wychodzi jakbym chciała.  
Szukam odpowiedzi na forach i w grupach skupiających takich amatorów jak ja.  
Łapię każdy promień słońca i ćwiczę.
Analizuję   zrobione zdjęcia  i wyciagam wnioski na przyszłość.
Popijam kawę, zjadam kruche rogaliki  drożdżowe z dżemem i zastanawiam się
- Jak długo jeszcze będzie trwała ta nauka?
A odpowiedź jest taka prosta.
Człowiek uczy się całe życie...



ILOŚĆ SZTUK - 16                                                                                                          INSPIRACJA

Kruche rogaliki drożdżowe z dżemem - składniki

  • 150g miękkiego masła
  • 250g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mleka
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • dżem pomarańczowo-dyniowy (najlepiej domowej produkcji)
  • roztrzepane  jajko do smarowania
  • cukier puder do posypania

Kruche rogaliki drożdżowe z dżemem - wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Mleko delikatnie podgrzać do temperatury 35° C. Wsypać drożdże i odstawić na 10 minut.
Wsypać mąkę do miski. Dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Wyrobić palcami kruszonkę. Wlać namoczone w mleku drożdże. Dodać żółtka i szczyptę soli. Szybko zagnieść zwarte plastyczne ciasto.

Formowanie:
Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na koło o średnicy 35 cm. Pokroić na 16 trójkątów. Na każdym trójkącie  umieścić łyżeczkę dżemu i zwinąć,  tworząc rogaliki.
Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.

Pieczenie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika  i piec 15 minut. Wystudzić na kracie kuchennej. Zimne posypać cukrem pudrem.

Kruche rogaliki drożdżowe z dżemem - podobne przepisy

> Rogaliki orzechowe
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

5 komentarze:

  1. Świetny przepis! :)
    Tylko mam pytanie: czy można zastąpić drożdże proszkowane świeżymi i jeśli tak, to ile ich dać?

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze!!! Mega wciągające :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ