Z każdą zerwaną z kalendarza kartką przybywa dnia.
Wieczory coraz krótsze i coraz mniej czasu na zgłębianie tajników fotografii.
Kilka przeczytanych książek, setki obejrzanych w internecie zdjęć
i mnóstwo pytań cisnących się na usta.
- Co robię nie tak?
- Dlaczego mnie tak nie wychodzi jakbym chciała.
Szukam odpowiedzi na forach i w grupach skupiających takich amatorów jak ja.
Łapię każdy promień słońca i ćwiczę.
Analizuję zrobione zdjęcia i wyciagam wnioski na przyszłość.
Popijam kawę, zjadam kruche rogaliki drożdżowe z dżemem i zastanawiam się
- Jak długo jeszcze będzie trwała ta nauka?
A odpowiedź jest taka prosta.
Człowiek uczy się całe życie...
- 150g miękkiego masła
- 250g mąki
- 1 łyżka cukru
- 2 żółtka
- 3 łyżki mleka
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- szczypta soli
- dżem pomarańczowo-dyniowy (najlepiej domowej produkcji)
- roztrzepane jajko do smarowania
- cukier puder do posypania
Kruche rogaliki drożdżowe z dżemem - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Mleko delikatnie podgrzać do temperatury 35° C. Wsypać drożdże i odstawić na 10 minut.
Wsypać mąkę do miski. Dodać cukier i pokrojone na kawałki
masło. Wyrobić palcami kruszonkę. Wlać namoczone w mleku drożdże. Dodać żółtka
i szczyptę soli. Szybko zagnieść zwarte plastyczne ciasto.
Formowanie:
Formowanie:
Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na koło o
średnicy 35 cm. Pokroić na 16 trójkątów. Na każdym trójkącie umieścić łyżeczkę dżemu i zwinąć, tworząc rogaliki.
Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
Pieczenie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Wystudzić na kracie kuchennej. Zimne posypać cukrem pudrem.
> Rogaliki orzechowe
Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
Pieczenie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Wystudzić na kracie kuchennej. Zimne posypać cukrem pudrem.
Kruche rogaliki drożdżowe z dżemem - podobne przepisy
> Rogaliki orzechowe
Smacznego :)
Aronia
Bardzo smacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńsliczne rogaliki :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! :)
OdpowiedzUsuńTylko mam pytanie: czy można zastąpić drożdże proszkowane świeżymi i jeśli tak, to ile ich dać?
można oczywiście, wystarczy 20g :)
UsuńNajlepsze!!! Mega wciągające :)
OdpowiedzUsuń