"Mówi się, że człowiek docenia ogród dopiero w pewnym wieku
i myślę, że jest w tym trochę prawdy.
Ma to chyba związek z wielkim cyklem życia.
Niepowstrzymany optymizm młodych roślin po ponurej zimie ma w sobie coś z cudu,
można z radością przyglądać się dokonującej się co roku przemianie
i temu, jak natura ukazuje różne części ogrodu z ich najlepszej strony..."
Jojo Moyes
ILOŚĆ PORCJI : 14
Ciasto Kilimandżaro z mandarynkami- przepis
Ciasto:
- 4 jajka
- 80g cukru
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nasączenie:
- 3/4 szklanki soku z mandarynek
- 2 łyżki cukru
Masa:
- 2 puszki mandarynek
- 500g serka mascarpone
- 250ml śmietany kremówki 30%tł.
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 50ml soku z mandarynek
Ciasto Kilimandżaro z mandarynkami- składniki
Przygotowanie ciasta:
Oddzielić białka od żółtek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka utrzeć z cukrem i gorącą wodą do białości. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy żółtkowej. Wlać olej i ucierać jeszcze przez chwilę do połączenia składników.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać w trzech porcjach do masy, za każdym razem mieszając delikatnie trzepaczką rózgową.
Pieczenie:
Przelać ciasto do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy ciasto się upiekło. Ciasta nie wolno przesuszyć gdyż będzie się później łamać przy składaniu. Wystudzić w formie.
Przygotowanie syropu do nasączenia:
Wlać do rondelka sok z mandarynek. Dodać cukier. Podgrzewać do zagotowania. Zmniejszyć płomień i gotować jeszcze na 5 minut. Wystudzić.
Przygotowanie masy do przełożenia:
Pieczenie:
Przelać ciasto do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy ciasto się upiekło. Ciasta nie wolno przesuszyć gdyż będzie się później łamać przy składaniu. Wystudzić w formie.
Przygotowanie syropu do nasączenia:
Wlać do rondelka sok z mandarynek. Dodać cukier. Podgrzewać do zagotowania. Zmniejszyć płomień i gotować jeszcze na 5 minut. Wystudzić.
Przygotowanie masy do przełożenia:
Odsączyć mandarynki na sicie. Sok zachować.
Żelatynę zalać sokiem mandarynkowym i zostawić do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzać do rozpuszczenia. Odstawić aby przestygła.
Żelatynę zalać sokiem mandarynkowym i zostawić do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzać do rozpuszczenia. Odstawić aby przestygła.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Utrzeć serek mascarpone z cukrem pudrem. Połączyć go z ubitą śmietaną. 10-15 cząstek mandarynek odłożyć do dekoracji. Resztę pokroić na kawałki (każdą na trzy części).
Do przestudzonej żelatyny dodać łyżkę masy śmietanowej i wymieszać. Tak zahartowaną żelatynę wlać do pozostałej masy i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać pokrojone mandarynki i jeszcze raz wymieszać łyżką.
Montaż:
Montaż:
Biszkopt przekroić na dwa krążki. Spodni powinien być nieco grubszy. Górny krążek pokroić na 12 trójkątów. Najpierw na cztery ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na trzy części.
Spodni krążek ciasta nasączyć syropem mandarynkowym. Wyłożyć na niego tężejąca masę serowo-śmietanową zachowując 1cm margines dokoła i formując z niej kopiec.
Pozostałe trójkąty z ciasta nasączać delikatnie syropem i układać na kopcu podstawą do dołu. Lekko docisnąć aby nadać ciastu ładny kształt. Wierzchołków nie dociskać do masy tylko zostawić lekko rozchylone. Na samej górze pomiędzy wierzchołkami trójkątów ułożyć cząstki mandarynek.
Wstawić ciasto do lodówki na noc aby masa dobrze stężała. Przed podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
> Kilimandżaro Siostry Anastazji
> Owocowe ciasto z kruszonką
> Ciasto czekoladowo-miętowe
Ciasto Kilimandżaro z mandarynkami - podobne przepisy
> Kilimandżaro Siostry Anastazji
> Owocowe ciasto z kruszonką
> Ciasto czekoladowo-miętowe
Smacznego :)
Aronia
Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńprezentuje się świetnie :)
OdpowiedzUsuństaram się, bo ponoć je się oczami :)
UsuńRewelacja, piękno i prostota
OdpowiedzUsuńwłaśnie, proste jest piękne :)
Usuńwygląda nieziemsko-te kolory:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńPiękne i niezwykle apetyczne!
OdpowiedzUsuńchciałam należycie wiosnę przywitać :)
UsuńFantastyczne ciacho! Na początek wiosny idealne :)
OdpowiedzUsuńdzień był słoneczny to zrobiłam ciasto w słonecznych kolorach :)
UsuńPodziwiam! Świetny pomysł i ciasto na pewno pyszne:)
OdpowiedzUsuńpyszne, pyszne :)
Usuńwygląda powalająco! aż szkoda by mi było jeść :)
OdpowiedzUsuńmoi domownicy nie mieli takich dylematów :) ciasto zniknęło błyskawicznie :)
UsuńBajeczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńTak, pamiętam te paczki :)
OdpowiedzUsuńTobie wyszło cudownie :) Świetnie wygląda :)
wygląda obłędnie !
OdpowiedzUsuńTo bardzo apetyczne ciacho!
OdpowiedzUsuńdla miłośników mandarynek i mascarpone idealne :)
UsuńBardzo fajny pomysł na uformowanie ciacha, podglądam i nie omieszkam ponaśladować:)
OdpowiedzUsuńbędzie mi miło :)
UsuńPierwszy raz widzę torcik o takim kształcie, fantastyczny :))
OdpowiedzUsuńpomysł nie jest mój, ale też mnie zachwycił :)
Usuń