Tak bardzo spodobało mi się dekorowanie bożonarodzeniowych pierniczków, że postanowiłam pobawić się w dekorowanie także przed tymi świętami. Nie upiekłam jednak pierniczków tylko kruche ciasteczka w formie pisanek. Udekorowałam je lukrem przygotowanym na bazie proszku bezowego. Takie kolorowe ciasteczka pisanki będą się pięknie prezentowały nie tylko na wielkanocnym stole, ale również w koszyczku ze święconką. Można je wykonać znacznie wcześniej i przechować w metalowej puszce.
Ciasto:
- 200g miękkiego masła
- 150g cukru
- 1 jajko
- 400g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Lukier:
- 15g pasteryzowanego białka w proszku
- 200g cukru pudru
- 35ml wody
- naturalne barwniki spożywcze
Kruche ciasteczka pisanki - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Posiekać wszystko nożem do konsystencji kruszonki. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Wyrobić na gładkie, jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Ja zostawiam na całą noc.
Pieczenie:
Przygotowanie ciasta:
Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Posiekać wszystko nożem do konsystencji kruszonki. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Wyrobić na gładkie, jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Ja zostawiam na całą noc.
Pieczenie:
Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość 3-4mm. Dużą foremką w kształcie jajka wyciąć ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C. Ciasteczka powinny mieć jasnozłoty kolor. Upieczone przekładać na kratę kuchenną do wystudzenia.
Przygotowanie lukru:
Wymieszać białka w proszku z cukrem pudrem. Wlać wodę i miksować na średnich obrotach około 10 minut, aż masa stanie się tak sztywna jak dobrze ubita piana z białek.Przygotowanie lukru:
Dekorowanie:
Gotowy lukier podzielić na trzy części. Do każdej dodać inny barwnik i dokładnie wymieszać. Przełożyć do foliowych woreczków cukierniczych z okrągłymi końcówkami i udekorować ciasteczka. Do wykonania konturów i dekoracji lukier powinien mieć taką gęstość by spadając z łyżki tworzył sopel. Lukier do wypełnienia powinien po spadnięciu z łyżki swobodnie się rozlewać. Do rozcieńczenia lukru należy użyć przegotowanej wody.
Do wykonania konturów i wzorów użyłam tylki Wilton #1, natomiast do wypełnień tylki Wilton #2.
Gdyby przez przypadek lukier za bardzo się rozcieńczył wystarczy dosypać cukru pudru.
Kruche ciasteczka pisanki - podobne przepisy
> Lukrowany mazurek korzenny
> Ciasteczka korzenne Kasi
Smacznego :)
Aronia
Pięknie wyglądają ;-) w koszyku nie może ich zabraknąć.
OdpowiedzUsuńPrzepiękne te ciasteczka!
OdpowiedzUsuńDzisiaj jest ostatnia okazja do przesłania prac do mojego konkursu! :)
http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-konkurs-pastelowy.html
dziękuję za zaproszenie :) udało się wysłać zgłoszenie w ostatniej chwili :)
UsuńPrzepięknie je udekorowałaś!
OdpowiedzUsuńdziękuję, uwielbiam to dekorowanie :)
Usuń