Kruche ciasteczka pisanki



     Tak bardzo spodobało mi się dekorowanie bożonarodzeniowych pierniczków, że postanowiłam pobawić się w dekorowanie także przed tymi świętami. Nie upiekłam jednak pierniczków tylko kruche ciasteczka w formie pisanek. Udekorowałam je lukrem przygotowanym na bazie proszku bezowego. Takie kolorowe ciasteczka pisanki będą się pięknie prezentowały nie tylko na wielkanocnym stole, ale również w koszyczku ze święconką. Można je wykonać znacznie wcześniej i przechować w metalowej puszce.


Kruche ciasteczka pisanki - składniki

Ciasto:

Lukier:
  • 15g pasteryzowanego białka w proszku
  • 200g cukru pudru
  • 35ml wody
  • naturalne barwniki spożywcze

Kruche ciasteczka pisanki - wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Posiekać wszystko nożem do konsystencji kruszonki. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Wyrobić na gładkie, jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Ja zostawiam na całą noc.

Pieczenie:
Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość 3-4mm. Dużą foremką w kształcie jajka wyciąć ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C. Ciasteczka powinny mieć jasnozłoty kolor. Upieczone przekładać na kratę kuchenną do wystudzenia.

Przygotowanie lukru:
Wymieszać białka w proszku z cukrem pudrem. Wlać wodę i miksować na średnich obrotach około 10 minut, aż masa stanie się tak sztywna jak dobrze ubita piana z białek.

Dekorowanie:
Gotowy lukier podzielić na trzy części. Do każdej dodać inny barwnik i dokładnie wymieszać. Przełożyć do foliowych woreczków cukierniczych z okrągłymi końcówkami i udekorować ciasteczka. Do wykonania konturów i dekoracji lukier powinien mieć taką gęstość by spadając z łyżki tworzył sopel. Lukier do wypełnienia powinien po spadnięciu z łyżki swobodnie się rozlewać. Do rozcieńczenia lukru należy użyć przegotowanej wody.
Do wykonania konturów i wzorów użyłam tylki Wilton #1, natomiast do wypełnień tylki Wilton #2.
Gdyby przez przypadek lukier za bardzo się rozcieńczył wystarczy dosypać cukru pudru.

Kruche ciasteczka pisanki - podobne przepisy

> Lukrowany mazurek korzenny
> Ciasteczka korzenne Kasi

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

5 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają ;-) w koszyku nie może ich zabraknąć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne te ciasteczka!
    Dzisiaj jest ostatnia okazja do przesłania prac do mojego konkursu! :)
    http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-konkurs-pastelowy.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za zaproszenie :) udało się wysłać zgłoszenie w ostatniej chwili :)

      Usuń
  3. Przepięknie je udekorowałaś!

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ