Pod koniec maja miałam okazję ponownie zagościć w Akademii Kulinarnej Whirlpool na warszawskiej Pradze. Tym razem na zaproszenie Agencji Synertime i marki Lubella. Temat przewodni warsztatów to „Piknik z Lubellą. Niestety pogoda nie dopisała i warsztaty zamiast na powietrzu odbyły się w siedzibie Akademii. Organizatorzy przewidzieli jednak taką okoliczność i zadbali o stosowny wystrój i dekorację stołów. Była i zielona trawka i świeże kwiaty.
Celem warsztatów było zaprezentowanie nowych produktów Lubelli: żytnich płatków śniadaniowych, kaszy pszennej oraz pełnoziarnistych makaronów z żyta i orkiszu. Naszym zadaniem było przygotowanie kierunkiem Pana Piotra Ceranowicza eksperta kulinarnego marki Lubella (znanego pewnie wielu osobom z udziału w III edycji Programu TOP CHEF) i Pani dietetyk Anny Różyk potraw piknikowych. Podstawą były oczywiście wspomniane wcześniej produkty Lubelli uzupełnione o świeże wiosenne warzywa i owoce: szparagi, rzodkiewkę, truskawki , rabarbar.
Pracowaliśmy w trzyosobowych zespołach.Wspólnie przygotowaliśmy:
- piknikową sałatkę z kaszy pszennej
- sałatkę z wędzonym łososiem, koperkiem i makaronem pełne ziarno świderki z żytem
- zieloną sałatkę ze szparagami, rzodkiewką, majonezem i makaronem pełne ziarno z orkiszem
- frittatę ze spaghetti z oscypkiem, szynką dojrzewającą, żurawiną i rukolą
- ciasto z rabarbarem
- owocowy deser z chrupiącymi płatkami żytnimi, truskawkami i rabarbarem
Gdy wszystkie potrawy były gotowe zasiedliśmy do pięknie udekorowanego stołu i rozpoczęliśmy degustację. Wszystkie potrawy były bardzo smaczne. Mnie najbardziej przypadła do gustu sałatka z kaszy i deser, który przygotowałam wspólnie z Pauliną i Olą.Na koniec wszyscy uczestnicy zostali obdarowani koszami piknikowymi wypełnionymi produktami Lubelli. To było bardzo udane i przyjemne spotkanie. Organizatorom dziękuję serdecznie za zaproszenie i wspólnie spędzony czas, uczestnikom za wspólne gotowanie i pogaduchy, a Was drodzy czytelnicy zachęcam do spróbowania pysznych nowości Lubelli.
Aronia :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz