Przekładana babka bananowo-kawowa


   
     Banany, kawa i kajmak to dla mnie połączenie idealne. Zrobiłam kiedyś taki deser i bardzo mi posmakował. Cieszy się nawet dość dużą popularnością tu na blogu. Pomyślałam, że warto powtórzyć to zestawienie. Tym razem jednak nie w deserze ale w wypieku.

Babka upieczona na oleju rzepakowym z dodatkiem dojrzałych bananów jest wilgotna i ma taką fajną gąbczastą strukturę. Delikatnie wyczuwa się w niej nuty kawowe. Kawy można oczywiście dać więcej jeżeli chcemy mieć bardziej wyrazisty smak. Przełożyłam ją bitą śmietaną z niewielkim dodatkiem masy krówkowej o smaku tiramisu. Całość pomimo masy kajmakowej i bananów nie jest przesłodzona.  Upiekłam ją w większej formie niż to wynika z proporcji składników. Chciałam aby nie była zbyt wysoka, bo po przełożeniu trochę się podwyższy.  Można ja także upiec w tortownicy z kominkiem.



ILOŚĆ PORCJI - 14

Przekładana babka bananowo-kawowa - składniki

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa śmietanowo-kajmakowa
  • 200ml śmietany kremówki 36%tł.
  • 1 łyżka masy kajmakowej o smaku tiramisu
  • 1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie)

Dodatkowo:
  • Czekoladowe ziarenka kawy do dekoracji


Przekładana babka bananowo-kawowa - wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, rozgniecione banany i kawę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody. Ucierać jeszcze około 3 minut. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać do masy. Mieszać na wolnych obrotach do połączenia składników.

Pieczenie:
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną formy z kominkiem o średnicy 22cm.  Piec 30 minut w temperaturze 170°C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy babka się upiekła. Zostawić ciasto w formie przez pięć minut, a następnie wyjąć na kratę kuchenną i zostawić do wystudzenia. Babka wyjdzie dość niska. Można też ją upiec w tortownicy z kominkiem o śr. 21cm.

Przygotowanie masy śmietanowo-kajmakowej:
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać masę kajmakową i delikatnie wymieszać.
Aby dobrze schłodzić śmietanę należy wcześniej włożyć ją na 20 minut do zamrażarki.

Przełożenie:
Upieczoną babkę przekroić w poziomie na trzy części. Dwie łyżki masy przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Ułożyć na paterze  dolną część babki. Posmarować połową masy  i przykryć drugą (środkową) częścią. Lekko docisnąć posmarować ją resztą masy i przykryłam górnym kawałkiem ciasta. Jego również lekko docisnąć. Udekorować odłożoną masą i czekoladowymi ziarenkami kawy. 

Przekładana babka bananowo-kawowa - podobne przepisy

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

7 komentarze:

  1. Istne szaleństwo! :D
    Dziękuję za kolejne niesamowicie apetyczne zgłoszenie :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również dziękuję za wspaniale zorganizowany konkurs i za możliwość wzięcia w nim udziału :)

      Usuń
  2. U'lala boska ;) Robisz piękne wypieki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. czy można upiec w keksówce i o jakich wymiarach? czy czas pieczenia taki sam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, oceniam, że taka 11x30cm powinna być dobra. Temperatura pieczenia taka sama. Czas pieczenia należy dostosować zawsze do własnego piekarnika. Po 30 minutach proszę sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone i ewentualnie wydłużyć czas pieczenia.

      Usuń
  4. Dla mnie to pani babka "Doskonałość", choć widzę tylko obraz moje kubki pracują na maxa,ślinka cieknie, a w głowie głos " chcę spróbować"!
    Ach ta fiziologia kontra wirtualne przysmaki - można się tylko oblizać smakiem :))

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ