Korzenne crumble śliwkowo-jabłkowe


                   
Jesień po lesie chodzi na ucho bukom szepcze coś po cichu. 
I łza się kręci w oku października gdy liść - za pokutę - opada po liściu.
Dzień w noc przechodzi nie wiadomo kiedy powiązani ze sobą niewidzialnym mostem. 
I tyle smutku jest w pustych konarach gdy jesień daje swój deszczowy koncert.
Po okolicy w białych kołnierzykach brzozy odchodzą - za las – samotnie. 
A Matka Boska w dziurawej kapliczce przez cały czas z dzieciątkiem moknie.”  
(„Październik” – autor Adam Ziemiński)



ILOŚĆ PORCJI - 4

Korzenne crumble śliwkowo-jabłkowe - składniki

Owoce:
  • 300g śliwek
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:
  • 150g mąki
  • 75g masła
  • 75g cukru
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika

Korzenne crumble śliwkowo-jabłkowe - wykonanie

Przygotowanie owoców:
Usunąć pestki ze śliwek. Każdą przekroić na cztery części.  Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w grubą kostkę. Przełożyć owoce do miski. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i cynamon. Dokładnie wymieszać.

Przygotowanie kruszonki:
Wymieszać w misce mąkę z cukrem i przyprawą do piernika. Dodać pokrojone na kawałki miękkie masło. Palcami wyrobić kruszonkę.

Pieczenie:
Przełożyć owoce do, wysmarowanych masłem, ceramicznych foremek do zapiekania. Przykryć kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut. Kruszonka powinna się delikatnie przyrumienić. Podawać lekko ciepłe.

Korzenne crumble śliwkowo-jabłkowe - podobne przepisy

> Korzenne crumble wisniowe z lodami stracciatella
> Crumble jagodowe z lodami waniliowymi

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

8 komentarze:

  1. O tak! Zdecydowanie crumble to deser idealny. Nie znam osoby, która by jego nie lubiła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam crumble!
    Muszę wypróbować takie ze śliwkami!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny deser. Kruszonka dla łasuchów, owoce dla zdrowia :)
    Ja najbardziej lubię z jabłkami i śliwkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też, chociaż z wisniami i jagodami też są pyszne :)

      Usuń
  4. To jest taki wręcz magiczny deser, zawsze smakuje doskonale :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ