Babka migdałowo-kawowa (bezglutenowa)




           Moja kolejna propozycja wielkanocna to babka migdałowo-kawowa tym razem w wersji bezglutenowej.  Głównym składnikiem jest mąka ziemniaczana, ogólnie dostępna, więc nie będzie problemu ze składnikami. Dodałam do niej jeszcze trochę mąki migdałowej, (mogą też być zmielone domowym sposobem migdały) likieru migdałowego i kawy. Uwielbiam to połączenie. Jeśli ktoś nie lubi kawowych wypieków można z niej zrezygnować. Gotową babkę polałam migdałowo-kawowym lukrem. Babka pięknie wyrosła, wszystkim smakowała i tym razem ja również mogłam się nią zajadać.



ILOŚĆ PORCJI - 12

Babka migdałowo-kawowa - składniki
(bezglutenowa)

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 120g cukru
  • 150g mąki ziemniaczanej
  • 30g mąki migdałowej + 2 łyżki do wysypania formy
  • 120g masła
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1 łyżeczka zmielonej kawy
  • 1 łyżka likieru migdałowego

Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżeczki likieru migdałowego

Dodatkowo: 
  • kilka migdałów do dekoracji


Babka migdałowo-kawowa - wykonanie

Przygotowanie ciasta i pieczenie:
Roztopić w rondelku masło. Małym pędzelkiem dokładnie wysmarować formę do babki o średnicy 20cm, a następnie wysypać ją mąką migdałową. Pozostałe masło odstawić do wystudzenia.
Utrzeć jajka z cukrem do białości. Zmniejszyć obroty na minimalne i cały czas ucierając dodawać kolejno: mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mąkę migdałową, kawę, likier migdałowy i roztopione masło. Po dodaniu wszystkich składników ucierać wszystko na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Przelać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C . Piec do suchego patyczka. U mnie to było 45 minut. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut w formie, po czym wyjąć na kratę kuchenną i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie lukru i dekorowanie:
Utrzeć w garnuszku wszystkie składniki lukru do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji. W razie konieczności można dodać więcej likieru. Gotowym lukrem polać wystudzoną babkę. Udekorować migdałami.  Odstawić aby lukier zastygł.


COMMENTS

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Nie będzie tak źle w te Święta. Dla nas też coś się znajdzie słodkiego :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ