Rolady schabowe z kapustą pekińską i ananasem


         
  Do tej pory kapustę pekińską z ananasem łączyłam głównie w sałatce, aż tu pewnego dnia wpadł mi do głowy pomysł by wykorzystać te składniki jako farsz do rolad. Pomysł się sprawdził, a roladki wyszły delikatne i soczyste.  Pokryte skarmelizowanym sokiem ananasowym pysznie smakowały.


ILOŚĆ SZTUK - 6

Rolady schabowe z kapustą pekińską i ananasem - składniki

  • 6 kotletów schabowych bez kości
  • 5 liści kapusty pekińskiej
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki wody
  • 4 łyżki soku ananasowego
  • 1 łyżka klarowanego masła (płynnego)
  • sól
  • pieprz

Rolady schabowe z kapustą pekińską i ananasem - wykonanie

Kotlety cienko rozbić. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić do lodówki.

Pokroić w drobną kostkę plastry ananasa i cebulę. Cebulę przelać na sicie wrzątkiem, wystudzić i wymieszać z pokrojonym ananasem.

Przyciąć liście kapusty do rozmiaru kotletów odcinając twarde końce (przydadzą się do surówki).

Rozbite kotlety posmarować delikatnie roztopionym masłem. Na każdym ułożyć liść kapusty pekińskiej, a na środku liścia porcję cebuli z ananasem. Zawinąć boki delikatnie do środka i zwinąć roladki. Spiąć wykałaczkami. Posmarować resztą roztopionego masła.

Rozgrzać patelnię i obsmażyć je ze wszystkich stron. Podlać wodą i sokiem ananasowym. Przykryć i dusić jeszcze około pół godziny, aż sok ładnie się na nich skarmelizuje.

Resztę ananasów pokroić na małe kawałki i nabić na patyczki do szaszłyków.  Delikatnie obsmażyć  na suchej patelni.

Rolady podawać z ryżem i grillowanym  ananasem. Przed podaniem usunąć wykałaczki.


Smacznego :)

Aronia



COMMENTS

2 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ