Smakują doskonale z młodymi ziemniakami i mizerią, ale można je także podać z makaronem lub fasolką szparagową. Jak kto woli. Świetne danie na niedzielny rodzinny obiad. Rolady można z powodzeniem przygotować dzień wcześniej, są jeszcze smaczniejsze.
Roladki schabowe z nadzieniem
pomidorowo-pieczarkowym-przepis
Składniki na 6 szt. :
- 6 kotletów schabowych o wadze 100g każdy
- 1 cebula
- 200g pieczarek
- 200g świeżych pomidorów ( 1 duży)
- 65g startego żółtego sera
- 2 szklanki wody
- sól
- czarny pieprz
- oliwa do smażenia
Do zagęszczenia sosu:
- 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
- szczypta soli
- woda
Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Oczyścić pieczarki, umyć i drobno posiekać. Pomidor sparzyć, usunąć skórkę i pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni. Wrzucić cebulę i poddusić. Dodać pieczarki i podsmażyć razem z cebulą. Zdjąć z patelni, chwilę przestudzić, a następnie wymieszać z pomidorami i żółtym serem. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Rozbić kotlety. Oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć na nich równomiernie nadzienie. Zwinąć rolady i spiąć wykałaczką. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić pod przykryciem około pół godziny.
Mąkę wymieszać z solą i rozprowadzić woda do konsystencji śmietany.
Odlać do rondelka sos powstały w trakcie duszenia rolad. Zagotować. Wlać cienkim strumieniem rozrobioną mąkę, cały czas mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Ponownie zagotować.
Ułożyć rolady na półmisku i polać sosem.
Roladki schabowe z nadzieniem pomidorowo-pieczarkowym-podobne przepisy
> Rolady schabowe z kapustą pekińską i ananasem
> Roladki drobiowe ze szparagami
> Zrazy wołowe z porem i marchewką
> Rolady schabowe z kapustą pekińską i ananasem
> Roladki drobiowe ze szparagami
> Zrazy wołowe z porem i marchewką
Smacznego :)
Aronia
ale smakowite te roladki:)
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentują - zjadłabym chętnie na obiad takie danie.
OdpowiedzUsuńpycha! domowy obiadzior :D mniaaaaam! napewno wypróbuje!
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie! i ten kolor... mniam :)
OdpowiedzUsuńW takiej wersji nawet zwykły schab prezentuje się niezwykle ekskluzywnie ;) Cudny pomysł na niedzielny obiad!
OdpowiedzUsuń