Świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska lub dodatek do jogurtu. Zawierają trzy razy więcej potasu, magnezu, fosforu i wapnia niż świeże owoce. Zwalczają skurcze mięśni i obniżają ciśnienie. Zawierają też serotoninę, która korzystnie wpływa na nastrój. Poza tym podobnie jak świeże owoce są źródłem wielu witamin. Mają też niestety trzy razy więcej kalorii bowiem najczęściej są smażone na oleju kokosowym, dosładzane i dość często konserwowane. Dlatego warto przygotować je samemu w domu choć to dość czasochłonne zajęcie. Będą wtedy mniej kaloryczne ale i tak osoby na diecie nie powinny ich jeść zbyt często. Zachęcam jednak by podczas rodzinnego oglądania telewizji najczęściej podjadane niezdrowe przekąski zastąpić właśnie suszonymi bananami. Ich jedzenie wyjdzie wszystkim na zdrowie, a dodatkowo wpłynie pozytywnie na proces myślenia i koncentracji co ma szczególne znaczenie dla uczących się dzieci.
Do suszenia najlepiej wybrać owoce niezbyt dojrzałe bo te są bardziej jędrne i mają mniej cukru. Po wysuszeniu i tak będą słodkie.
Suszone banany - składniki
- 4-5 bananów najlepiej niezbyt dojrzałych
Suszone banany - wykonanie
Banany umyć i zdjąć skórkę. Pokroić w cienkie plasterki ok. 2mm. Ułożyć na tackach od suszarki do owoców. Suszyć około 10 godzin na pierwszym stopniu, zmieniając co pewien czas kolejność tac, aby banany równomiernie się suszyły. Gdy po przełamaniu będą pękać to znak, że są gotowe. Przełożyć do słoja i zamknąć.
Banany umyć i zdjąć skórkę. Pokroić w cienkie plasterki ok. 2mm. Ułożyć na tackach od suszarki do owoców. Suszyć około 10 godzin na pierwszym stopniu, zmieniając co pewien czas kolejność tac, aby banany równomiernie się suszyły. Gdy po przełamaniu będą pękać to znak, że są gotowe. Przełożyć do słoja i zamknąć.
*Niektórzy producenci suszarek zalecają aby przed
suszeniem skropić banany sokiem cytryny, żeby nie ściemniały. Ja część tak
zrobiłam, ale po ususzeniu nie było widocznej różnicy. Poza tym banany, które
zostały skropione po wysuszeniu nie były takie kruche jak te naturalne tylko
bardziej kleiste jak cukierki toffi. Ponieważ były bardziej wilgotne to też
bardziej przyklejały się do tacek , a nawet wciskały w nie i momentami trzeba
je było wręcz wydłubywać. Ja
zdecydowanie polecam suszenie w stanie naturalnym bez skrapiania sokiem
cytrynowym.
Suszone banany - podobne przepisy
> Jabłka suszone
> Domowe wiśnie suszone
> Suszone płatki kokosa
Suszone banany - podobne przepisy
> Jabłka suszone
> Domowe wiśnie suszone
> Suszone płatki kokosa
Smacznego :)
Aronia
Właśnie je wcinam w pracy :)
OdpowiedzUsuńA podjadam do kawki :)
UsuńBardzo lubię suszone banany, ale jakoś nie pomyślałam, żeby je sobie samej zrobić...
OdpowiedzUsuńJa też dopiero pierwszy raz je zrobiłam :)
UsuńOstatnio przygotowałem takie banany susząc je na półce nad kominkiem. Zajęło to wprawdzie więcej niż 10h, ale efekt jest taki sam. Polecam jako zdrową przekąskę miedzy posiłkami.
OdpowiedzUsuńMożna też suszyć na kaloryferze. Ja w suszarce mam 6 tacek więc mogę od razu zrobić większą ilość. A z podjadaniem to ja akurat muszę uważać. Banany mają sporo cukru, który niestety idzie w bioderka....
Usuń