Dawniej moim ulubionym śniadaniem było domowe pieczywo z twarożkiem i konfiturą z mojej spiżarni. Zajadałam takie kanapki popijając je wyborną kawą z ekspresu. Gdy zmuszona byłam z tego wszystkiego zrezygnować to na początku chciało mi się płakać. Pomału jednak oswoiłam się z tym stanem rzeczy, chociaż bardzo mi takich śniadań brakuje. Nie załamuję się ale staram się stworzyć sobie ich namiastkę.
Pulchne domowe bułeczki zastąpiłam chrupkim pieczywem bezglutenowym, a twarożek pastą z nerkowców. Można ją przygotować z pulpy, która jest produktem ubocznym przy domowej produkcji mleka roślinnego z tych orzechów. Ja uwielbiam to mleko jako dodatek do kawy i robię je dość często. Otrzymaną pulpę staram się zawsze wykorzystać aby nic się nie zmarnowało. Dziś chciałabym przedstawić swój pierwszy pomysł na jej wykorzystanie. Jest to wersja na słodko z miodem i świeżym tymiankiem. Idealna do pumpernikla lub innego ciemnego pieczywa.
Pasta kanapkowa z nerkowców z miodem i tymiankiem - składniki
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 2 szklanki chłodnej przegotowanej wody
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka czarnuszki
Pasta kanapkowa z nerkowców z miodem i tymiankiem - wykonanie
Orzechy wsypać do miski, zalać zimną wodą i zostawić na
noc. Rano odcedzić na sicie i dodatkowo przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć
do blendera, wlać dwie szklanki chłodnej przegotowanej wody i miksować przez
kilka minut.
Nad garnkiem umieścić sito
wyłożone podwójnie złożonym kawałkiem tetry. Przelać do niego zawartość
blendera i przefiltrować. Gdy cały płyn
odcieknie wycisnąć dokładnie zawartość tetry. Odfiltrowane mleko przelać do
butelki, zakręcić i wstawić do lodówki. Można je wykorzystać do kawy, koktajli
owocowych lub naleśników.
Otrzymaną w wyniku filtracji
pulpę z nerkowców (powinno być około 200g) przełożyć do miseczki. Dodać miód,
olej kokosowy, sok z cytryny i posiekany tymianek. Przyprawić szczyptą soli i
pieprzu. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoiczka, posypać po wierzchu czarnuszką i wstawić do lodówki aby pasta lekko stężała. Można ją tam przechowywać 2-3 dni.
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz