Gasnące powoli sierpniowe lato.
Żar lejący się z nieba, który odszedł w zapomnienie.
Chłodne noce i poranki.
Szare pochmurne niebo i deszcz siąpiący cały dzień.
Nasiąknięte wodą astry leżące na rabacie.
Przebarwiający się na różowo rozchodnik.
Coraz więcej pożółkłych liści na trawniku przed domem i pierwsze spadające kasztany.
Smutna rzeczywistość ostatnich dni. ...
Żar lejący się z nieba, który odszedł w zapomnienie.
Chłodne noce i poranki.
Szare pochmurne niebo i deszcz siąpiący cały dzień.
Nasiąknięte wodą astry leżące na rabacie.
Przebarwiający się na różowo rozchodnik.
Coraz więcej pożółkłych liści na trawniku przed domem i pierwsze spadające kasztany.
Smutna rzeczywistość ostatnich dni. ...
Odpoczywam, odwiedzam rodzinne strony,
poszukuję ludzi i domów, których już nie ma.
Konfrontuję wspomnienia z rzeczywistością.
Przemierzam kilometry i obserwuję zachodzące zmiany.
Nie mam czasu na długie gotowanie.
W przerwie między jedną podróżą a drugą robię szybkie grzanki z mozarellą i świeżymi figami...
poszukuję ludzi i domów, których już nie ma.
Konfrontuję wspomnienia z rzeczywistością.
Przemierzam kilometry i obserwuję zachodzące zmiany.
Nie mam czasu na długie gotowanie.
W przerwie między jedną podróżą a drugą robię szybkie grzanki z mozarellą i świeżymi figami...
ILOŚĆ PORCJI - 4
Grzanki z mozarellą i świeżymi figami - składniki
- 4 kromki jasnego pieczywa
- 1 opakowanie mozarelli Galbani 125g
- 2 świeże figi
- garść rukoli
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Grzanki z mozarellą i świeżymi figami - wykonanie
Pokroić w plastry ser i figi. Opłukać rukolę i osuszyć w wirówce do sałaty. Wymieszać ocet balsamiczny z miodem. Pieczywo opiec na rumiano w tosterze lub na patelni grillowej.
Na gorących grzankach ułożyć plastry mozarelli. Gdy ser lekko się stopi dodać rukolę i pokrojone figi. Posypać posiekanymi orzechami i skropić octem balsamicznym z miodem.
Podawać od razu.
Grzanki z mozarellą i świeżymi figami podobne przepisy
> Bruschetta z truskawkami serem i bazylią
> Bruschetta z pomidorami, oliwkami i serem
> Czosnkowe tarteletki z marynowana fetą i suszonymi pomidarami
Grzanki z mozarellą i świeżymi figami podobne przepisy
> Bruschetta z truskawkami serem i bazylią
> Bruschetta z pomidorami, oliwkami i serem
> Czosnkowe tarteletki z marynowana fetą i suszonymi pomidarami
Przepis bierze udział w konkursie "Włoska strona lata z Galbani" i zawiera lokowanie produktu.
Smacznego :)
Aronia

Często przygotowuję pieczone plastry bakłażana z figami i mozarellą. Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńŚwietna alternatywa dla tych co nie jedzą pieczywa :)
Usuń