Dom pachnący lukrem i pierniczkami.
Sznury kolorowych lampek rozjaśniające mrok.
Radośnie brzmiące kolędy towarzyszące nam podczas zakupów
i pięknie zapakowane prezenty schowane głęboko w szafie aby ich nikt nie znalazł.
To znak, że nadchodzą najpiękniejsze święta...
Sznury kolorowych lampek rozjaśniające mrok.
Radośnie brzmiące kolędy towarzyszące nam podczas zakupów
i pięknie zapakowane prezenty schowane głęboko w szafie aby ich nikt nie znalazł.
To znak, że nadchodzą najpiękniejsze święta...
Dekoruję ostatnie pierniczki i pakuję je w ozdobne pudełeczka.
Wzorem lat ubiegłych chcę obdarować nimi najbliższych.
Planuję świąteczne menu,
przerabiam przepisy na bezglutenowe i kupuję ostatnie potrzebne produkty.
Lubię mieć przed samymi świętami wszystko dopracowane
aby uniknąć niepotrzebnego stresu i niespodzianek.
Wyciągam z szafki młynek żarnowy.
Mielę w nim świeżo zakupiony mak i piekę na próbę makowiec japoński...
Wzorem lat ubiegłych chcę obdarować nimi najbliższych.
Planuję świąteczne menu,
przerabiam przepisy na bezglutenowe i kupuję ostatnie potrzebne produkty.
Lubię mieć przed samymi świętami wszystko dopracowane
aby uniknąć niepotrzebnego stresu i niespodzianek.
Wyciągam z szafki młynek żarnowy.
Mielę w nim świeżo zakupiony mak i piekę na próbę makowiec japoński...
Makowiec japoński - składniki
Ciasto:
- 250g suchego mielonego maku
- 250ml mleka kokosowego
- 200g musu jabłkowego (zmiksowane obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka)
- 25g masła klarowanego
- 80g cukru
- 2 łyżki miodu
- 4 żółtka
- 4 białka
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 3 łyżki kaszy kukurydzianej
- 50g rodzynek
- 50g suszonej żurawiny
- 50g posiekanych orzechów włoskich
- 50g posiekanych migdałów bez skórki
- 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki likieru migdałowego
Polewa czekoladowa:
- 100g czekolady deserowej
- 5 łyżek mleka kokosowego
Makowiec japoński - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Zagotować mleko kokosowe z cukrem i masłem. Wsypać zmielony mak i gotować na małym ogniu cały czas mieszając około 10 minut. Zestawić z ognia i wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać miód, mus jabłkowy, bakalie, mąkę kokosową, kaszę kukurydzianą, likier migdałowy i żółtka jaj. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ubić białka na sztywno i dodać w dwóch porcjach do masy makowej. Delikatnie wymieszać po każdym dodaniu.
Dno tortownicy o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem klarowanym i wysypać mąką kokosową.
Gotową masę przelać do tak przygotowanej tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec 45-50 minut. Wystudzić w formie.
Przygotowanie polewy i dekoraowanie:
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę razem z mlekiem kokosowym. Wyjąć ciasto z tortownicy. Polać wierzch i boki ciasta. Odstawić do stężenia.
Makowiec japoński - podobne przepisy
> Węgierski tort makowy
> Babeczki makowe z kremem czekoladowym
> Babeczki makowo-kawowe z nutą pomarańczy
> Sernik z figą makiem i pasternakiem
Smacznego :)
Aronia
Zdjęcia tak kuszą, że bym chwyciła przez monitor kawałeczek:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko, a ten makowiec to teraz będZie moje ulubione ciasto. Od razu robię podwójną porcję maku i połowę zamrażam, żeby nie bawić się co chwila z mieleniem :)
UsuńO, to świetna podpowiedź z tym mrożeniem maku.
OdpowiedzUsuńMadalena
Taka mrożona masa makowa nadaje się również do drożdżówek lub strucli makowej :)
UsuńDo jakiego rozmiaru tortownicy jest ten przepis?
OdpowiedzUsuń23cm
UsuńDziękuję za odpowiedź!
OdpowiedzUsuńJak długo ciasto może leżakować i w jakiej temperaturze?
OdpowiedzUsuń