Polędwiczka z sosem tuńczykowo-kaparowym czyli magiczne święta wg Akademii Smaku Sokołów








   
       Akademia Smaku Sokołów to miejsce gdzie kreuje się trendy żywieniowe i inspiruje do tworzenia nowych kompozycji smakowych. Tak było i tym razem podczas bożonarodzeniowego spotkania, które odbyło się w połowie grudnia w przepięknie udekorowanym na tę okazję  dworku w Woli Suchożebrskiej, w którym dzięki zaproszeniu organizatorów miałam przyjemność uczestniczyć.
Szef kuchni Dominik Moskalenko przygotował dla nas dwie znakomite potrawy: oryginalną przystawkę w postaci polędwiczki w sosie kaparowo-tuńczykowym oraz schab nadziewany owocami z kuskusem. Obie potrawy zachwyciły nas smakiem i prostotą wykonania. Miały też zainspirować nas do tworzenia własnych świątecznych dań. Przepisem na jedno z nich postanowiłam podzielić się na łamach mojego bloga. Mam nadzieję, że zainspiruje również moich czytelników.



AUTOR PRZEPISU - Dominik Moskalenko - szef kuchni Sokołów

Polędwiczka z sosem tuńczykowo-kaparowym - składniki

  • 1 opakowanie Polędwiczki wieprzowe Uczta Sokołów
  • 100g kaparów
  • 100g tuńczyka
  • 50ml białego wina
  • 50ml majonezu
  • sol, pieprz do smaku

Polędwiczka z sosem tuńczykowo-kaparowym - wykonanie

Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon. Natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 90 st.C i piec przez 20 minut.

Kapary zalać białym winem. Zagotować. następnie odlać płyn. Dodać tuńczyka i zblendować. Na koniec wymieszać z majonezem.

Smacznego :)

------------------------------------------------------------------------------------------
Święta Bożego Narodzenia to prawdziwie magiczny czas – pełen wyjątkowych smaków i aromatów oraz rodzinnych  spotkań. Takie też były warsztaty, na które firma Sokołów zaprosiła blogerów do swojej Akademii Smaku. Motywem przewodnim bożonarodzeniowego spotkania była „Magia Świąt”. Jak zwykle w tym wyjatkowym mkiejscu nie zabrakło ciepłej, rodzinnej atmosfery, pysznego jedzenia przygotowanego przez szefa kuchni Dominika Moskalenko, wspólnego gotowania ze szczyptą rywalizacji podczas, którego powstały autorskie propozycje dań uczestników i odrobiny magii, której dostrczył pokaz iluzjonisty. Uczestnicy warsztatów otrzymali również wyjatkowy prezent - orginalny przepiśnik Akademii Smaku Sokołów, w którym można gromadzić wszystkie warsztatowe przepisy.

Przepis i zdjęcia publikuję dzięki uprzejmości Sokołów S.A.





Aronia

COMMENTS

2 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ