Pigwówka



Nalewka z pigwy



 
        Pomalowane mrozem szyby i sople zwisające z dachu. Obsypane białym puchem  krzewy przypinające bałwany i śnieżne czapy na kominach. Wszechogarniająca, wręcz oślepiająca  biel dokoła. Zimny, zacinający wiatr sypiący śniegiem w twarz. Szczelnie opatuleni ludzie na ulicy, których trudno rozpoznać. Zamarznięty zamek w furtce. Dobrze, że nie muszę chodzić codziennie do pracy…

W blasku choinki zima wydaje mi się o wiele bardziej przyjazna. Jeszcze żyję atmosferą minionych świąt. Dojadam ostatnie pierniczki, oglądam zaległe seriale, wreszcie mam czas by znowu wziąć aparat do ręki i porobić zdjęcia do oczekujących na publikację przepisów. Mam czas na drobne przyjemności i pogaduszki przy  kieliszeczku tej pysznej pigwówki…


Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy

Pigwówka - przepis

Składniki:
  • 750g pigwy
  • 250g cukru 
  • 400ml spirytusu 95%
  • 100ml wody
  • skórka i  sok z 1  pomarańczy
  • 3 goździki
  • mały kawałek kory cynamonu

Owoce umyć, usunąć gniazda nasienne i  pokroić w plasterki. Przełożyć do dużego słoja. Dodać sok i skórkę otartą z pomarańczy, cynamon i goździki. Zalać spirytusem wymieszanym z wodą i odstawić w ciemne miejsce na ok. 3 tygodnie. Co jakiś czas potrząsnąć słojem, aby wszystko dobrze się wymieszało.
Po tym czasie zlać alkohol do butelki i dobrze zakręcić. Wynieść w chłodne miejsce. Owoce zasypać cukrem, aby wyciągnął z owoców cały alkohol, i odstawić na  ok. 4 tygodnie.  Co dwa dni potrząsnąć słojem. Po tym czasie zlać powstały syrop i połączyć go z odlanym wcześniej alkoholem. Przelać do butelek i odstawić w ciemne miejsce na ok. 2-3 miesiące. Ja zazwyczaj zostawiam ją jeszcze na rok aby spokojnie dojrzała.

Do przygotowania tej nalewki można użyć także owoców pigwowca, które są o wiele mniejsze i bardziej kwaśne. Trzeba wówczas podwoić ilość dodanego cukru.

Pigwówka - powiązane posty
> Kandyzowane owoce pigwy z nalewki


Na zdrowie :)
Aronia 

COMMENTS

4 komentarze:

  1. Mi nigdy pigwówka nie wychodzi taka klarowna. Przez co ją przefiltrować żeby była taka jak Twoja? Kinga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja jest po odstaniu klarowna i w zasadzie nie ma potrzeby jej filtrowania. Można jednak to zrobić wykorzystuąc filtr do kawy.
      Nalewki lepiej się klarują gdy są robione na cukrze, a nie na miodzie. Moje dodatkowo dojrzewają w bardzo chłodnej piwnicy co też sprzyja lepszemu klarowaniu.

      Usuń
  2. Coś na długie wieczory ;) Pozdrawiamy ciepło!

    OdpowiedzUsuń