Po słonecznej stronie domu marzec nieśmiało
maluje wiosenny pejzaż w ogrodzie.
Krokusy powoli zaścielają zielenią rabaty,
pędy powojników pną się w górę do słońca,
nabrzmiewają pąki na drzewach, a trawa nabiera intensywnej barwy.
Żałosne kocie śpiewy nie dają spać po nocach,
a poranne słońce łaskocze moją twarz swymi promieniami.
Koniec z wylegiwaniem się bez końca.
Pora na śniadanie i domowe musli ...
Musli "Owocowy sad" - składniki
- 2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
- 1 szklanka bezglutenowych płatków kukurydzianych
- 1 szklanka płatków gryczanych
- 1/2 szklanki suszonych jabłek
- 1/2 szklanki suszonych gruszek
- 1/2 szklanki suszonych moreli
- 1/2 szklanki suszonych wiśni
- 1/4 szklanki suszonych śliwek
- 1/4 szklanki kandyzowanej pigwy
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju kokosowego
Musli "Owocowy sad" - wykonanie
Rozgrzać na patelni olej i miód. Wsypać płatki owsiane. Smażyć na małym gazie, cały czas mieszając, aż ładnie się uprażą i nabiorą złocistego koloru. U mnie to trwało około 10 minut. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie pokroić na mniejsze kawałki kandyzowana pigwę oraz suszone morele i śliwki. Połamać na mniejsze kawałki suszone jabłka i gruszki.
Do wystudzonych płatków owsianych dodać pokrojone owoce i pozostałe płatki. Wszystko razem wymieszać. Przesypać do dużego słoja i szczelnie zamknąć. Przechowywać w suchym miejscu.
Musli "Owocowy sad" - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
jak poetycko u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń