Grillowane szparagi z sosem czosnkowym i grzankami



Grillowane szparagi z sosem czosnkowym i grzankami





 
Pragnienia.
Czyż nie  wynikają z chęci posiadania lub osiagnięcia czegoś
czego do tej pory z różnych przyczyn nie otrzymaliśmy.
Im trudniej je zrealizować tym stają się silniejsze.
Nigdy nie wiemy dokąd nas zaprowadzą,
na jakie po drodze natrafimy  przeszkody i czy uda się je kiedyś spełnić.
Wiele jesteśmy w stanie  dla nich poświęcić.
Niestety dość często  gdy osiągamy to czego tak bardzo pragnęliśmy
dociera do nas, że w gruncie rzeczy nie o to nam chodziło....

Nie wiem jakie są wasze pragnienia na progu lata
ale ja budząc się o poranku zapragnęłam
radości w sercu
odrobiny ochłody
i zieleni na talerzu....


Grillowane szparagi z sosem czosnkowym i grzankami

ILOŚĆ PORCJI - 2

Grillowane szparagi z sosem czosnkowym i grzankami - składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 kromki chleba
  • 2 łyżki startego na grube wiórki sera grana padano
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta mielonego chili
  • sól

Grillowane szparagi z sosem czosnkowym i grzankami - wykonanie

Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Wymieszać jogurt grecki z majonezem, octem jabłkowym i posiekanym czosnkiem. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Schłodzić w lodówce.

Chleb pokroić w kostkę o boku 1cm. Przełożyć do miseczki i oprószyć szczyptą mielonego chili. Kilka razy potrząsnąć miseczką aby wszystkie kostki były nią pokryte.
Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojony chleb i delikatnie zrumienić cały czas mieszając.

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce i ewentualnie obrać, jeśli trafią się nam grubsze sztuki. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić pozostałą oliwą. Oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową. Rozłożyć szparagi i  grillować  około 10 minut obracając od czasu do czasu. 

Gotowe szparagi przełożyć na talerz. Polać przygotowanym sosem. Posypać grzankami i startym serem. Podawać od razu.

Grillowane szparagi z sosem czosnkowym i grzankami - podobne przepisy

> Pieczone szparagi z boczkiem
Szparagi z jajkiem sadzonym
Wiosenna sałatka szparagowa
Szybka tarta pomidorowo-bazyliowa ze szparagami


Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

7 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja też. Szkoda, że sezon na nie jest tak krótki :)

      Usuń
  2. ja w tym roku "oswoiłam" szparagi pysznym pęczottem i nawet przepis opublikowałam bo tak mi posmakowało to danie. Jeszcze tylko męża muszę jakoś do nich przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja myślę o ich uprawie w swoim ogródku. To by dopiero było oswajanie.

      Usuń
  3. Zdjęcia są fenomenalne ; ) Brawo za talent i wyczucie gustu.

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ