Sernik z musem gruszkowym i karmelem



Sernik z musem gruszkowym i karmelem


Lato to czas prostych i szybkich do wykonania ciast bez pieczenia.
Komu by się chciało podgrzewać i tak już duszną atmosferę gorącym piekarnikiem. Szkoda też czasu na skomplikowane ciasta bo można go wykorzystać w zdecydowanie przyjemniejszy sposób.
I tu na przeciw wychodzi nam firma Président, która wypuściła na rynek nowy produkt w postaci Twarogu sernikowego z serkiem mascarpone.
To doskonała baza do przygotowania serników na zimno.
Lekkich, delikatnych i aksamitnych.


Sernik z musem gruszkowym i karmelem

Sernik z musem gruszkowym i karmelem na zimno







ILOŚĆ PORCJI - 8-10

Sernik z musem gruszkowym i karmelem - składniki

Spód
  • 1,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • 75g czekolady deserowej
  • 2 łyżki oleju

Karmel
  • 125g cukru
  • 75ml wody
  • 60ml śmietanki kremowej
  • 20g masła

Mus gruszkowy
  • 4 połówki gruszek w syropie
  • 2 łyżki syropu

Masa serowa
  • 500g Twarogu Sernikowego z Mascarpone Président
  • mus gruszkowy
  • 5 łyżek karmelu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 75ml wody

Dodatkowo do dekoracji
  • karmel 
  • czarna i czerwona porzeczka

Sernik z musem gruszkowym i karmelem - wykonanie

Przygotowanie spodu sernika:
Roztopić czekoladę razem z olejem w kąpieli wodnej. Wlać do płatków i dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy o średnicy 18cm i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na pół godziny.

Przygotowanie musu gruszkowego:
Pokroić gruszki w grubą kostkę i zmiksować razem z syropem.

Przygotowanie karmelu:
Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier. Wlać wodę i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru i uzyskania bursztynowego koloru (należy bardzo uważać by cukier się nie spalił). Zestawić z ognia, dodać masło, a następnie śmietankę. Mieszać do połączenia składników. Ponownie postawić na gazie i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty. Odstawić do wystudzenia.

Przygotowanie masy serowej:
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do jej rozpuszczenia. Nie wolno jej zagotować.
Wymieszać twaróg sernikowy z musem gruszkowym i karmelem. Dodać żelatynę (wymieszaną wcześniej z dwoma łyżkami masy serowej dla wyrównania temperatury) i dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać na zastygnięty spód i wstawić do lodówki na całą noc.

Dekorowanie:
Przed podaniem wyjąć z tortownicy. Posmarować po wierzchu resztą karmelu i udekorować owocami.

Smacznego :)
Aronia

Przepis bierze udział w konkursie

Tajemnice doskonałego sernika



COMMENTS

10 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ