Sernik z musem gruszkowym i karmelem



Sernik z musem gruszkowym i karmelem


Lato to czas prostych i szybkich do wykonania ciast bez pieczenia.
Komu by się chciało podgrzewać i tak już duszną atmosferę gorącym piekarnikiem. Szkoda też czasu na skomplikowane ciasta bo można go wykorzystać w zdecydowanie przyjemniejszy sposób.
I tu na przeciw wychodzi nam firma Président, która wypuściła na rynek nowy produkt w postaci Twarogu sernikowego z serkiem mascarpone.
To doskonała baza do przygotowania serników na zimno.
Lekkich, delikatnych i aksamitnych.


Sernik z musem gruszkowym i karmelem

Sernik z musem gruszkowym i karmelem na zimno







ILOŚĆ PORCJI - 8-10

Sernik z musem gruszkowym i karmelem - składniki

Spód
  • 1,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • 75g czekolady deserowej
  • 2 łyżki oleju

Karmel
  • 125g cukru
  • 75ml wody
  • 60ml śmietanki kremowej
  • 20g masła

Mus gruszkowy
  • 4 połówki gruszek w syropie
  • 2 łyżki syropu

Masa serowa
  • 500g Twarogu Sernikowego z Mascarpone Président
  • mus gruszkowy
  • 5 łyżek karmelu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 75ml wody

Dodatkowo do dekoracji
  • karmel 
  • czarna i czerwona porzeczka

Sernik z musem gruszkowym i karmelem - wykonanie

Przygotowanie spodu sernika:
Roztopić czekoladę razem z olejem w kąpieli wodnej. Wlać do płatków i dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy o średnicy 18cm i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na pół godziny.

Przygotowanie musu gruszkowego:
Pokroić gruszki w grubą kostkę i zmiksować razem z syropem.

Przygotowanie karmelu:
Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier. Wlać wodę i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru i uzyskania bursztynowego koloru (należy bardzo uważać by cukier się nie spalił). Zestawić z ognia, dodać masło, a następnie śmietankę. Mieszać do połączenia składników. Ponownie postawić na gazie i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty. Odstawić do wystudzenia.

Przygotowanie masy serowej:
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do jej rozpuszczenia. Nie wolno jej zagotować.
Wymieszać twaróg sernikowy z musem gruszkowym i karmelem. Dodać żelatynę (wymieszaną wcześniej z dwoma łyżkami masy serowej dla wyrównania temperatury) i dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać na zastygnięty spód i wstawić do lodówki na całą noc.

Dekorowanie:
Przed podaniem wyjąć z tortownicy. Posmarować po wierzchu resztą karmelu i udekorować owocami.

Smacznego :)
Aronia

Przepis bierze udział w konkursie

Tajemnice doskonałego sernika



COMMENTS

6 komentarze:

  1. Tak dla nas wygląda sernik idealny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, ale przepis nie dla mnie ,bo nie jem serników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też (alergia na mleko krowie) ale czasem robię mężowi :)

      Usuń
  3. Czy można zastąpić sernikiem bez laktozowym? ; )

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ