Komu by się chciało podgrzewać i tak już duszną atmosferę gorącym piekarnikiem. Szkoda też czasu na skomplikowane ciasta bo można go wykorzystać w zdecydowanie przyjemniejszy sposób.
I tu na przeciw wychodzi nam firma Président, która wypuściła na rynek nowy produkt w postaci Twarogu sernikowego z serkiem mascarpone.
To doskonała baza do przygotowania serników na zimno.
Lekkich, delikatnych i aksamitnych.
ILOŚĆ PORCJI - 8-10
Sernik z musem gruszkowym i karmelem - składniki
Spód
- 1,5 szklanki płatków kukurydzianych
- 75g czekolady deserowej
- 2 łyżki oleju
Karmel
- 125g cukru
- 75ml wody
- 60ml śmietanki kremowej
- 20g masła
Mus gruszkowy
- 4 połówki gruszek w syropie
- 2 łyżki syropu
Masa serowa
- 500g Twarogu Sernikowego z Mascarpone Président
- mus gruszkowy
- 5 łyżek karmelu
- 3 łyżeczki żelatyny
- 75ml wody
Dodatkowo do dekoracji
- karmel
- czarna i czerwona porzeczka
Sernik z musem gruszkowym i karmelem - wykonanie
Przygotowanie spodu sernika:
Roztopić czekoladę razem z olejem w kąpieli wodnej. Wlać do płatków i dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy o średnicy 18cm i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Przygotowanie musu gruszkowego:
Pokroić gruszki w grubą kostkę i zmiksować razem z syropem.
Przygotowanie karmelu:
Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier. Wlać wodę i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru i uzyskania bursztynowego koloru (należy bardzo uważać by cukier się nie spalił). Zestawić z ognia, dodać masło, a następnie śmietankę. Mieszać do połączenia składników. Ponownie postawić na gazie i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty. Odstawić do wystudzenia.
Przygotowanie masy serowej:
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do jej rozpuszczenia. Nie wolno jej zagotować.
Wymieszać twaróg sernikowy z musem gruszkowym i karmelem. Dodać żelatynę (wymieszaną wcześniej z dwoma łyżkami masy serowej dla wyrównania temperatury) i dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać na zastygnięty spód i wstawić do lodówki na całą noc.
Dekorowanie:
Przed podaniem wyjąć z tortownicy. Posmarować po wierzchu resztą karmelu i udekorować owocami.
Smacznego :)
Aronia
Przepis bierze udział w konkursie
Tak dla nas wygląda sernik idealny!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda przepysznie, ale przepis nie dla mnie ,bo nie jem serników.
OdpowiedzUsuńJa też (alergia na mleko krowie) ale czasem robię mężowi :)
UsuńCzy można zastąpić sernikiem bez laktozowym? ; )
OdpowiedzUsuńOczywiście można użyć serka bez laktozy :)
UsuńWygląda cudownie, a zdjęcia pierwsza klasa. Podziwiam za ogrom pracy! ; )
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPerfekcyjny sernik :)
OdpowiedzUsuńSernik pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuń