Deser idealny dla miłośników kawy i koniaku.
Szybki i prosty w wykonaniu.
Nie wymagający pieczenia przez co idealny na letnie ciepłe dni.
O kremowej aksamitnej konsystencji, którą zawdzięcza unikalnemu produktowi jakim jest Twaróg Sernikowy z Mascarpone od firmy Président.
Teraz przygotowanie takiego deseru jest o wiele prostsze i nie wymaga kupowania dwóch rodzajów sera.ILOŚĆ PORCJI - 4
Kawowe serniczki z koniakiem - składniki
Kruszonka
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 50g czekolady deserowej
- 1 łyżka oleju
Masa serowa
- 600g Twarogu Sernikowego z Mascarpone Président
- 3 łyżki cukru pudru
- 50g czekolady deserowej
- 50ml koniaku
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 0,5 szklanki zimnej wody
- 2 łyżki gorącej wody
Dodatkowo
- wiórki czekoladowe do dekoracji
Kawowe serniczki z koniakiem - wykonanie
Przygotowanie kruszonki:
Roztopić czekoladę z olejem w kąpieli wodnej. Dodać do płatków kukurydzianych i dokładnie wymieszać. Rozłożyć cienką warstwą na papierze do pieczenia i wstawić do lodówki. Gdy masa zastygnie pokruszyć ją delikatnie wałkiem i przesypać do pucharków.
Przygotowanie masy serowej:
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do jej rozpuszczenia. Nie wolno jej zagotować.
Kawę rozpuszczalną zalać gorącą wodą. Wystudzić.
Utrzeć twaróg z cukrem pudrem, kawą i koniakiem.
Wymieszać 1/3 masy z roztopioną czekoladą i 1/3 żelatyny. Przełożyć do pucharków. Wstawić na pół godziny do lodówki.
Pozostałą masę serową wymieszać z resztą żelatyny i przelać do pucharków na zastygniętą masę czekoladową. Ponownie wstawić do lodówki aby masa dobrze zastygła.
Dekorowanie:
Przed podaniem udekorować wiórkami czekoladowymi.
Smacznego :)
Aronia
Przepis bierze udział w konkursie kulinarnym
rewelacyjny deser :))
OdpowiedzUsuńA czy może być zwykły twaróg sernikowy?
OdpowiedzUsuńMoże
UsuńCzekolada ma być wystudzona?trzeba ją zahartować masa serową czy nie trzeba?żelatynę też zahartować?
OdpowiedzUsuńWszystko powinno być w temperaturze pokojowej
OdpowiedzUsuńIle ta masa kruszonka z płatków powinna się chłodzić?
OdpowiedzUsuńAż stwardnieje.
UsuńMmmmmmm... ktoś tu mi zrobił smaka na deserek!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)