Kawowe serniczki z koniakiem



Kawowe serniczki z koniakiem na zimno




Deser idealny dla miłośników kawy i koniaku. 
Szybki i prosty w wykonaniu. 
Nie wymagający pieczenia przez co idealny na letnie ciepłe dni. 
O kremowej aksamitnej konsystencji, którą zawdzięcza  unikalnemu produktowi jakim jest Twaróg Sernikowy z Mascarpone od firmy Président.
Teraz przygotowanie takiego deseru jest o wiele prostsze i nie wymaga kupowania dwóch rodzajów sera.


Kawowe serniczki z koniakiem na zimno

Kawowe serniczki z koniakiem na zimno

ILOŚĆ PORCJI - 4

Kawowe serniczki z koniakiem - składniki

Kruszonka
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 50g czekolady deserowej
  • 1 łyżka oleju

Masa serowa
  • 600g Twarogu Sernikowego z Mascarpone Président
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50g czekolady deserowej
  • 50ml koniaku
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki gorącej wody

Dodatkowo
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

Kawowe serniczki z koniakiem - wykonanie

Przygotowanie kruszonki:
Roztopić czekoladę z olejem w kąpieli wodnej. Dodać do płatków kukurydzianych i dokładnie wymieszać. Rozłożyć cienką warstwą na papierze do pieczenia i wstawić do lodówki. Gdy masa zastygnie pokruszyć ją delikatnie wałkiem i przesypać do pucharków.

Przygotowanie masy serowej:
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do jej rozpuszczenia. Nie wolno jej zagotować.
Kawę rozpuszczalną zalać gorącą wodą. Wystudzić.
Utrzeć twaróg z cukrem pudrem, kawą i koniakiem.
Wymieszać 1/3 masy z roztopioną czekoladą i 1/3 żelatyny. Przełożyć do pucharków. Wstawić na pół godziny do lodówki.
Pozostałą masę serową wymieszać z resztą żelatyny  i przelać do pucharków na zastygniętą masę czekoladową. Ponownie wstawić do lodówki aby masa dobrze zastygła.

Dekorowanie:
Przed podaniem udekorować wiórkami czekoladowymi.


Smacznego :)
Aronia

Przepis bierze udział w konkursie kulinarnym

Tajemnice doskonałego sernika



COMMENTS

8 komentarze:

  1. A czy może być zwykły twaróg sernikowy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada ma być wystudzona?trzeba ją zahartować masa serową czy nie trzeba?żelatynę też zahartować?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko powinno być w temperaturze pokojowej

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile ta masa kruszonka z płatków powinna się chłodzić?

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmmmm... ktoś tu mi zrobił smaka na deserek!
    Dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ