Risotto z kurczakiem i dynią




Risotto to potrawa dla cierpliwych. Tu nie można się spieszyć. Trzeba się wręcz delektować jego przygotowaniem, a odpłaci nam za czas i poświęcenie wspaniałym smakiem i aromatem. I choć na tym blogu pojawia się pierwszy raz to jest  to jedna z moich ulubionych potraw.

Risotto z kurczakiem i dynią

Składniki dla 2 osób:
  • 200g ryżu arborio
  • 2,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 150g mięsa z piersi kurczaka pokrojonego w dużą kostkę
  • 200g miąższu dyni pokrojonego w zapałki
  • 1 zielona papryka pokrojona w drobną kostkę
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 łyżeczka pokrojonej w cieniutkie paski papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól, biały pieprz

Posolić mięso kurczaka i oprószyć białym pieprzem.
Zagotować w garnku bulion. Zmniejszyć ogień i trzymać pod pokrywką.
Rozgrzać na dużej patelni masło z łyżką oliwy. Usmażyć cebulę i jeden ząbek czosnku. Wsypać ryż i dobrze wymieszać, aby składniki się połączyły. Wlać wino i gotować na małym ogniu, mieszając, aż ryż wchłonie całe wino. Wlewać partiami bulion po ¼ szklanki. Dodawać następną dawkę płynu gdy poprzednia zostanie całkowicie wchłonięta. Cały proces powinien trwać około 35 minut, aż ryż stanie się miękki.

W międzyczasie zagotować w garnku wodę. Lekko posolić i wrzucić pokrojoną dynię. Gotować 3 minuty, a następnie odcedzić. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę i usmażyć na niej mięso z kurczaka. Dodać ugotowaną dynię i drugi ząbek czosnku. Chwilę razem podsmażyć .

Po wlaniu przedostatniej dawki płynu dodać do ryżu pokrojoną paprykę, a po wlaniu ostatniej kurczaka z dynią i czosnkiem oraz papryczkę chili. Gdy płyn się całkowicie wchłonie danie jest gotowe.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze: