Czekoladowe naleśniki z ricottą i pomarańczami




Naleśniki są pyszne, wszystkie składniki doskonale się tu komponują. Odkąd  zrobiłam je po raz pierwszy, dzieci nieustannie mnie o nie męczą. Muszę im jednak serwować je z umiarem, głównie z uwagi na serek ricotta, który jest bardzo tłusty. Co prawda dzięki temu jest też mocno sycący, więc nie zje się ich aż tak dużo. W moim wydaniu są niezbyt słodkie, ale to zawsze można zmienić.




Czekoladowe naleśniki z ricottą i pomarańczami
Składniki na 8 szt.

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej

Nadzienie:
  • 400g serka ricotta
  • 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią
  • 4 duże pomarańcze

Do dekoracji:
  • bita śmietana
  • roztopiona  czekolada

Ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z kakao i przesiać do masy. Wlać mleko, wodę gazowaną i oliwę. Wszystko dokładnie zmiksować. Odstawić na 15 minut.

W tym czasie utrzeć serek z cukrem pudrem. Umyć pomarańcze. Ściąć z nich skórkę od strony szypułki go dna kwiatowego, aż będzie widoczny miąższ. Następnie ostrym nożykiem wyciąć cząstki z pomiędzy białych błon.

Usmażyć osiem naleśników na lekko natłuszczonej patelni.  Rozsmarować na każdym warstwę serka. Ułożyć na nim cząstki pomarańczy i zwinąć w rulon. Udekorować bitą śmietaną i roztopioną czekoladą.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

6 komentarze:

  1. Dzieci wiedza, co dobre - tez bym cie pewnie meczyla ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają obłędnie i do tego z ricottą! Musze koniecznie przetestować na moim synku :)
    Przepiekne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. tez niebawem biorą sie za czekoladowe... znowu :) Oby wyszły tak smaczne jak Twoje na zdjęciu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. chyba nigdy jeszcze nie jadłam czekoladowych naleśników, a takie są ładne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepięknie wygladaja. Slinka cieknie na sam widok

    OdpowiedzUsuń