Już dawno miałam w planach je upiec, ale nie posiadałam odpowiedniej foremki. W końcu robiąc przedświąteczne zakupy nabyłam kilka w różnych kształtach i upiekłam na święta. Ale można je piec przez cały rok. Są mniejszą wersją słynnego Linzer torte. Trochę też inaczej się je robi. Tradycyjne ciasteczka przekładane są dżemem z czerwonej porzeczki. Najczęściej okrągłe z pofalowanym brzegiem. Pieczone z kruchego ciasta z dodatkiem migdałów.
Jak już wspomniałam potrzebna jest do tego specjalna foremka, która pozwala na wycięcie jednego pełnego ciasteczka i drugiego z otworkiem. Po wystudzeniu i upieczeniu pełne ciasteczko smarujemy dżemem i przykrywamy wierzchnim (tym z otworkiem) wcześniej oprószonym cukrem pudrem. Ja przełożyłam swoje domowym dżemem malinowym.
ILOŚĆ SZTUK - 30 ŹRÓDŁO PRZEPISUCiasteczka Linzer - składniki
- 250g mąki
- 250g miękkiego masła
- 70g zmielonych migdałów
- 125g cukru
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 100g dżemu malinowego
- cukier puder do posypania
Ciasteczka Linzer - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Posiekać wszystko nożem do konsystencji kruszonki. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Wyrobić na gładkie, jednolite ciasto. Podzielić ciasto na pół. Każdą porcję zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Pieczenie:
Rozgrzać piekarnik do 175°C.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować jedną porcję ciasta na grubość 3mm i wyciąć pełne ciasteczka, które będą na spodzie. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 8 minut. Piec do lekkiego zrumienienia. W tym czasie rozwałkować drugą porcję ciasta i wyciąć górne ciasteczka z wycięciem w środku. Upieczone ciasteczka przełożyć na kratę kuchenną do wystudzenia.
Przełożenie:
Przełożenie:
Zimne ciasteczka z wycięciem w środku posypać cukrem pudrem. Dolne odwrócić płaską stroną do góry i posmarować konfiturą malinową. Przykryć oprószonymi cukrem ciasteczkami z dziurką lekko dociskając.
Ciasteczka Linzer - podobne przepisy
> Bacetti-golosi włoskie ciasteczka łakomczuchów
> Gwiazdki kakaowo-waniliowe z gianduią
> Ciasteczka porzeczkowe
Smacznego :)
Aronia
Świetne są te ciasteczka!
OdpowiedzUsuńpierwszy raz je robiłam ale też mi bardzo posmakowały :)
UsuńCudne są :) Takie malutkie, zgrabniutkie, urocze po prostu :)
OdpowiedzUsuńdzieki :)
UsuńCzy korzystając z Pani przepisu można upiec podobne ciasteczka bez takiej foremki -tylko wycinając szklankę ,kieliszkiem -Może będą mniej atrakcyjne - ale smak powinien być podobny - Pani ciastka są niezwykle apetyczne - kuszące-tworzące atmosferę - w czasie kolacji - przy świecach - czy mam rację -? Nieznajomy
OdpowiedzUsuńoczywiście, ciasteczka mozna wycinać dowolnymi foremkami :)
Usuń