czwartek, 21 lutego 2013

Gulasz z żołądków drobiowych



„Był czas, że ten gulasz robiłam 2-3 razy w miesiącu, na specjalne zamówienie mojej starszej latorośli. Nie wiem czy to tylko moje dzieci tak mają, że jak coś im przypadnie do gustu to zajadają to na okrągło, dopóki nie zasmakują w czymś innym. Tak właśnie było i z tym gulaszem. Zniknął na dobre dwa lata, by nagle znowu się pojawić. Tym razem to ja sobie o nim przypomniałam. Zakupiłam potrzebne składniki i zrobiłam dziś na obiad. Udało mi się przyjemnie zaskoczyć domowników, a mina syna bezcenna. Jak niewiele czasem trzeba by sprawić innym radość.”





Gulasz z żołądków drobiowych
(przepis własny)

Składniki:
500g żołądków z indyka
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli
2 łyżki masła Ghee
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
mąka do zagęszczenia

Żołądki dokładnie oczyścić z ewentualnych błon i chrząstek. Wypłukać  pod bieżącą wodą zeskrobując jednocześnie  nożem śluz z wewnętrznej strony żołądków. Pokroić w paseczki.
 W rondlu z grubym dnem rozgrzać masło i obsmażyć na nim mięso. Obrać czosnek i cebulę. Pokroić w drobna kostkę i wrzucić do rondla. Chwilę razem przesmażyć, aż cebula się zeszkli. Podlać wodą, tak aby przykrywała mięso. Dodać papryczkę chilli, liście laurowe i ziele angielskie. Wsypać pół łyżeczki soli i dusić pod przykryciem, aż żołądki będą mięciutkie. W razie potrzeby podlać jeszcze  wodą. Doprawić solą i pieprzem. Rozmieszać w filiżance 2 łyżeczki mąki z odrobiną soli i wodą. Wlać do gulaszu, dokładnie wymieszać i zagotować. 
Gulasz doskonale smakuje z makaronem, kopytkami i wszelkiego rodzaju kaszami.


32 komentarze:

  1. Zawsze z chęcią przeglądam przepisy na podroby właśnie, bo są takie niedoceniane. Fajny taki gulasz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. TAK,fajny. Bardzo lubię podroby, często robię podroby, ale żołądków jakoś nie...muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo smaczne są też żołądki przyrządzone na sposób flaczków, o ile oczywiście ktoś je lubi... robi się wszystko tak samo tylko zamienia te dwa składniki

      Usuń
  3. Bardzo smaczny przepis ,dodatkowo dodaje pokrojone papryczki chili

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przeciez ta papryczka jest w przepisie to jak ja mozna dodatkowo dodac!

      Usuń
  4. Ja żołądki często dodaję do rosołu i potem jeszcze wykorzystuję je do gulaszu (podlewając rosołkiem) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A później z gulaszu pewnie wykorzystujesz je do nadziewania uszek a do rosołu dorzucasz buraki żeby barszcz zrobić eh

      Usuń
  5. najlepszy gulasz na swiecie choc ja mam troszke inny sposób przyrządzenia

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne danie, polecam dodać na koniec trochę chrzanu, wtedy gulasz będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za sugestię, następnym razem wypróbuję

      Usuń
  7. Ja gotuję kilo żołądków na kilo pieczarek. I ziemniaczki, oczywiście.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe połączenie, muszę wypróbować :)

      Usuń
  8. zrobiłam sa pyszne dziekuje pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również dziękuję za odwiedzenie mojego bloga i skorzystanie z przepisu. Cieszę się ogromnie, że gulasz smakował. Taki komentarz to najlepsza nagroda za cały trud włożony w prowadzenie tego bloga.
      Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

      Usuń
  9. Moja żona zawsze obgotowywała. Teraz zrobię tak, bo zawsze mi coś nie grało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też kiedyś obgotowywałam ale doszłam do wniosku, że dużo się traci na smaku i przestałam. Mam nadzieje, że będzie smakował:)

      Usuń
  10. wlasnie robie ten gulasz i po zapachu napewno bedzie pyszny, upieklam tez razowy chlebek i tez ladnie mi sie upiekl, nie wiem jak sie wstawia tutaj zdjecie , bo bym chetnie wstawila, gasper55

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gratuluję udanego wypieku, niestety tutaj nie ma takiej opcji by dodać zdjęcie , ale można je zamieścić na moim fanpage´u na FB do czego serdecznie zapraszam

      Usuń
  11. gulasz wyszedl bardzo dobry, nie wiem jak to trzeba zrobic zeby wstawic zdjecie na twoim fanpage u FB pozdrawiam gasper55

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest bardzo proste, ale trzeba mieć konto na FB (tak mi się wydaje). Po lewej stronie obok ramki pokazującej liczbę znajomych jest miejsce gdzie można wpisać komentarz i dodać zdjęcie. Po kliknięciu "enter" wszystko się opublikuje i będzie widoczne po lewej stronie pod znajomymi gdzie są posty innych użytkowników.

      Usuń
  12. chyba na razie dam sobie spokoj , bo nie jestem az taka technologiczna , serdecznie pozdrawiam , gasper55

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie z początku to też była czarna magia:) Dziękuję za skorzystanie z przepisu i zapraszam ponownie:)

      Usuń
  13. Dzięki za pomysł - baardzo fajny. Właśnie się robi i pachnie zabójczo :) Widzę tu trochę zacnych motywów z kuchni indyjskiej - masło klarowane, czosnek, cebula... więc muszę wtrącić swoje trzy grosze. Hindusi zanim zrobią cokolwiek więcej, roztapiają ghee na patelni i zanim wrzucą do przesmażenia czosnek, imbir czy cebulę, przez jedną minutę smażą wszystkie suche przyprawy (czyli tu akurat ziele i liść). Takie przesmażenie (nie spalić!) świetnie wydobywa i uaktywnia jakieś niesamowite, nie odkryte przez Europejczyków pokłady aromatów z każdej przyprawy. Podążając za tą myślą, od wielu lat gdzie się tylko da robię taką właśnie bazę przypraw połączonych z czosnkiem i cebulą. Do gotującej (duszącej) się potrawy wrzucam coś, jeśli już nie mam wyjścia. Warto wypróbować. Pozdrawiam, Urszula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. następnym rzem wypróbuję:) Dziękuję za podpowiedź:) Człowiek się uczy całe życie:)

      Usuń
  14. Gulasz rewelacjaaaa :) wielkie dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również dziękuję za skorzystanie z mojego przepisu i zapraszam do wypróbowania także innych przepisów :)

      Usuń
  15. dodałem do tego kurkumę, curry i mielony kminek..... będzie sie działo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zaintrygowałeś mnie :) Ciekawa jestem jak wyjdzie :)

      Usuń
  16. Ja robię bardzo podobny gulasz z żołądków, ale zamiast zagęszczania mąką dodaję zahartowaną wcześniej śmietanę 18% (około 100 ml) i redukuję - polecam, bardzo podnosi walory smakowe, a zamiast płatków chili polecam świeżą paprykę chilli albo - dla lubiących ostrzejszą kuchnię - papryczkę habanero (warto wcześniej pomasować w dłoniach paprykę, co spowoduje, że ziarenka zawierające ostrą kapsaicynę opadną - nie ma sensu dodawać ich do gulaszu). Sam posypuję także gulasz posiekaną natką pietruszki albo kolendry (albo pół na pół) - doskonale to wtedy wygląda i jescze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń