Wczoraj wróciłam z koszami pełnymi grzybów. Większość poszła do suszenia, ale część wykorzystałam do przygotowania dzisiejszego obiadu. Jako, że dziś przypada Światowy Dzień Makaronu oczywistym było połączenie ich z makaronem. Tak powstała tarta makaronowa z farszem z leśnych grzybów, cebuli, czosnku, papryki świeżych ziół i parmezanu. Wyszło z tego wspaniałe danie pasujące zarówno na obiad jak i kolację. Nam tak posmakowało, że jedliśmy ją na oba te posiłki.
Tarta makaronowa z leśnymi grzybami-przepis
Składniki dla 6 osób
- 350g makaronu spaghetti
- 600g świeżych grzybów leśnych (podgrzybki, maślaki, gąski)
- 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paseczki
- 2 posiekane cebule
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki startego parmezanu
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki masła + trochę do wysmarowania formy
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
- 1 łyżeczka jogurtu greckiego
- sól
- pieprz
Grzyby oczyścić, opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ja gotowałam je ok. 1 godziny. Odcedzić, a gdy wystygną pokroić w cienkie paseczki.
Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać paprykę i grzyby. Smażyć 3-4 minuty cały czas mieszając. Przełożyć do miski. Gdy masa lekko przestygnie dodać jedno roztrzepane jajko, jogurt grecki, 2 łyżki przecieru pomidorowego i posiekane świeże oregano z natką pietruszki. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
W dużym garnku zagotować wodę z solą. Dodać makaron i ugotować al dente (8-10minut). Odcedzić, przełożyć do garnka i wymieszać z pozostałym masłem, a gdy wystygnie dodać jeszcze jajko, przecier pomidorowy, 2 łyżki startego parmezanu oraz szczyptę pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać.
Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem. Przełożyć do niej makaron dociskając do dna i boków formy tak jakbyśmy wylepiali ją ciastem. Środek wypełnić przygotowanym farszem z grzybów. Wyrównać powierzchnię i posypać po wierzchu pozostałym parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25 minut. Podawać na gorąco.
Tarta makaronowa z leśnymi grzybami-podobne przepisy
> Tarta z kiszoną kapustą i grzybami
> Quiche z kurkami i szynką parmeńską
> Fusilli z leśnymi grzybami, czosnkiem i chili
> Makaron ze szpinakiem i kurkami
Smacznego :)
Aronia
świetnie wygląda, podkradam pomysł
OdpowiedzUsuńgrzyby jeszcze są więc może jeszcze uda Ci się wypróbować ten przepis:)
UsuńWitaj! Tarta wygląda bardzo apetycznie. ja nie przepadam za grzybami, ale moja siostra byłaby w niebo wzięta gdyby zaserwować jej coś takiego. Przepis naprawdę godny uwagi. :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńO MOJ BOZE ! Nie wierze w to co widze *.* ;D
OdpowiedzUsuńwow! uwielbiam Twojego bloga.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:)
bardzo apetyczny i bardzo oryginalny przepis :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuń