Tarta makaronowa z leśnymi grzybami



Wczoraj wróciłam z koszami pełnymi grzybów. Większość poszła do suszenia, ale część wykorzystałam do przygotowania dzisiejszego obiadu. Jako, że dziś przypada Światowy Dzień Makaronu oczywistym było połączenie ich z makaronem. Tak powstała tarta makaronowa z farszem z leśnych grzybów, cebuli, czosnku, papryki świeżych ziół i parmezanu. Wyszło z tego wspaniałe danie pasujące zarówno na obiad jak i kolację. Nam tak posmakowało, że jedliśmy ją na oba te posiłki.



Tarta makaronowa z leśnymi grzybami

Składniki dla 6 osób
  • 350g makaronu spaghetti
  • 600g świeżych grzybów leśnych (podgrzybki, maślaki, gąski) 
  • 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paseczki
  • 2 posiekane cebule
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki masła + trochę do wysmarowania formy
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz

Grzyby oczyścić, opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ja gotowałam je ok. 1 godziny. Odcedzić, a gdy wystygną pokroić w cienkie paseczki.

Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć, aż cebula się zeszkli.  Dodać paprykę i grzyby. Smażyć 3-4 minuty cały czas mieszając. Przełożyć do miski. Gdy masa   lekko przestygnie dodać jedno roztrzepane jajko, jogurt grecki, 2 łyżki przecieru pomidorowego i posiekane świeże oregano z natką pietruszki. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

W dużym garnku zagotować wodę z solą. Dodać makaron i ugotować al dente (8-10minut). Odcedzić, przełożyć do garnka i wymieszać z pozostałym  masłem, a gdy wystygnie dodać jeszcze  jajko, przecier pomidorowy,  2 łyżki startego parmezanu oraz szczyptę pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać.
Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem. Przełożyć do niej makaron dociskając do dna i boków formy  tak jakbyśmy wylepiali ją ciastem. Środek wypełnić przygotowanym farszem z grzybów. Wyrównać powierzchnię i posypać po wierzchu pozostałym parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25 minut. Podawać na gorąco.

Smacznego :)

Aronia

COMMENTS

8 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. grzyby jeszcze są więc może jeszcze uda Ci się wypróbować ten przepis:)

      Usuń
  2. Witaj! Tarta wygląda bardzo apetycznie. ja nie przepadam za grzybami, ale moja siostra byłaby w niebo wzięta gdyby zaserwować jej coś takiego. Przepis naprawdę godny uwagi. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O MOJ BOZE ! Nie wierze w to co widze *.* ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. wow! uwielbiam Twojego bloga.
    Zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo apetyczny i bardzo oryginalny przepis :)

    OdpowiedzUsuń