Tort „Pina Colada”





       Lekki tort z ananasowo-kokosową nutą, który od razu zyskał wielu zwolenników. Piekłam go już kilka razy ale zawsze szedł w „cudze ręce”, dlatego mogę go zaprezentować jedynie w całości. Sama osobiście nawet nie miałam okazji go spróbować, ale zebrałam tyle pochwał, że chyba musiał być smaczny. Kto chce się przekonać niech koniecznie upiecze i podzieli się ze mną swoją opinią.



Tort „Pina Colada”-przepis
Składniki na tortownicę o śr. 26cm

Biszkopt:
  • 5jajek
  • 175g cukru
  • 120g mąki pszennej
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki ciepłej wody

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i 4 łyżkami ciepłej wody na sztywną pianę. Cały czas ucierając wsypywać porcjami cukier. Ubijać dalej, aż piana zrobi się bardzo sztywna. Dodać rozmącone żółtka i delikatnie wymieszać trzepaczką rózgową. Połączyć oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać porcjami do masy. Wszystko dokładnie ale delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec 35 minut. Biszkopt wystudzić w tortownicy. Zimny  przeciąć w poziomie na trzy krążki.

Poncz:

Wymieszać wszystkie składniki.

Masa ananasowa:
  • 1 puszka  ananasa - 565g
  • sok z jednej cytryny
  • 3 czubate łyżki skrobi kukurydzianej
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)

Odłożyć 1 plaster ananasa do dekoracji. Pozostałe pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować razem z sokiem w rondelku. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i dosłodzić łyżką cukru bo moje ananasy były dość kwaśne. Postawić rondelek na gazie i podgrzewać do zagotowania. Wymieszać skrobię kukurydzianą z wodą i wlać do gotującego  się musu cały czas mieszając. Gotować  na małym ogniu 3 minuty. 
Zapiąć obręcz na spód tortownicy. Ułożyłam  jeden krążek biszkoptu, nasączyć 1/3 ponczu i wylać na niego gorący mus ananasowy. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Zostawić do wystudzenia. Gdy masa dobrze stężeje zdjąć  obręcz tortownicy.

Masa serowo-śmietankowa:
  • 300ml śmietany o zaw. tł. min 30%
  • 375g serka mascarpone 
  • 150g jogurtu greckiego
  • 1,5 łyżki cukru pudru

Mocno schłodzoną śmietanę (15 minut w zamrażarce) ubić na sztywno.  Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i jogurtem greckim. Cały czas mieszając mikserem na wolnych obrotach dodawać stopniowo ubitą śmietanę. Mój serek był bardzo ścisły i po połączeniu z bitą śmietaną masa miała odpowiednią konsystencję. Serki innych producentów nie są tak ścisłe, gdyby więc masa była za rzadka wystarczy dodać 1-2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny.
Ułożyć na paterze spodni blat biszkoptu. Nasączyć go połową pozostałego ponczu. Przykryć 1/3 masy serowo-śmietankowej. Wyrównać powierzchnię. Delikatnie ułożyć na niej wcześniej przygotowane blaty z masą ananasową. Górny blat nasączć  resztą ponczu.  Pozostałą masą serowo-śmietanową pokryć wierzch i boki tortu.

Dekoracja:
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 16 pralinek Rafaello lub domowych trufli kokosowych
  • 1 plaster ananasa
  • 1 rozetka z bitej śmietany

Bok tortu i około 2cm pasek górnej, zewnętrznej powierzchni tortu posypać wiórkami kokosowymi. Na środku położyć plaster ananasa i udekorować tort  pralinkami Rafaello oraz  bitą śmietaną.
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

10 komentarze:

  1. Tort marzenie taki puszysty, niebiański :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo elegancko wygląda, tak zimowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada pieknie! idealnie jak z cukierni!

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowny tort - gratuluję ogromnego talentu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję ale sporo się jeszcze muszę nauczyć:)

      Usuń
  5. Szczerze podziwiam:) naprawdę:) mam tylko jedno pytanie do czego służy wymieniony w przepisie poncz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do nasączenia blatów biszkoptowych. Przepraszam już poprawiłam :)

      Usuń
  6. Bardzo udany wypiek na poziomie zawodowych cukiernikow. Mozna ta mase smietanowa z masgarpone wymieszac z masa ananasowa. Oczywiscie wystudzona taka masa nazywa sie krem dyplomat.
    1 : Mase budyniowa z ubita smietana zamiast masla
    2 sposob na mase : gruszki ugotowane z 2 lyz wody zmiksowan + 2 listki gelatyny wymieszac z zadkim budyniem 1 szklanka i ubita smietana bez maskarpony.
    >>>Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) przepis na masę wypróbuję przy najbliższej okazji :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ