Lekki tort z ananasowo-kokosową nutą, który od razu zyskał wielu zwolenników. Piekłam go już kilka razy ale zawsze szedł w „cudze ręce”, dlatego mogę go zaprezentować jedynie w całości. Sama osobiście nawet nie miałam okazji go spróbować, ale zebrałam tyle pochwał, że chyba musiał być smaczny. Kto chce się przekonać niech koniecznie upiecze i podzieli się ze mną swoją opinią.
Składniki na tortownicę o śr. 26cm
Biszkopt:
- 5jajek
- 175g cukru
- 120g mąki pszennej
- 120g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki ciepłej wody
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i 4 łyżkami ciepłej wody na sztywną pianę. Cały czas ucierając wsypywać porcjami cukier. Ubijać dalej, aż piana zrobi się bardzo sztywna. Dodać rozmącone żółtka i delikatnie wymieszać trzepaczką rózgową. Połączyć oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać porcjami do masy. Wszystko dokładnie ale delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec 35 minut. Biszkopt wystudzić w tortownicy. Zimny przeciąć w poziomie na trzy krążki.
- 100ml nalewki ananasowej
- 50ml wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki cukru
Wymieszać wszystkie składniki.
- 1 puszka ananasa - 565g
- sok z jednej cytryny
- 3 czubate łyżki skrobi kukurydzianej
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
Odłożyć 1 plaster ananasa do dekoracji. Pozostałe pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować razem z sokiem w rondelku. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i dosłodzić łyżką cukru bo moje ananasy były dość kwaśne. Postawić rondelek na gazie i podgrzewać do zagotowania. Wymieszać skrobię kukurydzianą z wodą i wlać do gotującego się musu cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu 3 minuty.
Zapiąć obręcz na spód tortownicy. Ułożyłam jeden krążek biszkoptu, nasączyć 1/3 ponczu i wylać na niego gorący mus ananasowy. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Zostawić do wystudzenia. Gdy masa dobrze stężeje zdjąć obręcz tortownicy.
- 300ml śmietany o zaw. tł. min 30%
- 375g serka mascarpone
- 150g jogurtu greckiego
- 1,5 łyżki cukru pudru
Mocno schłodzoną śmietanę (15 minut w zamrażarce) ubić na sztywno. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i jogurtem greckim. Cały czas mieszając mikserem na wolnych obrotach dodawać stopniowo ubitą śmietanę. Mój serek był bardzo ścisły i po połączeniu z bitą śmietaną masa miała odpowiednią konsystencję. Serki innych producentów nie są tak ścisłe, gdyby więc masa była za rzadka wystarczy dodać 1-2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny.
Ułożyć na paterze spodni blat biszkoptu. Nasączyć go połową pozostałego ponczu. Przykryć 1/3 masy serowo-śmietankowej. Wyrównać powierzchnię. Delikatnie ułożyć na niej wcześniej przygotowane blaty z masą ananasową. Górny blat nasączć resztą ponczu. Pozostałą masą serowo-śmietanową pokryć wierzch i boki tortu.
Dekoracja:
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 16 pralinek Rafaello lub domowych trufli kokosowych
- 1 plaster ananasa
- 1 rozetka z bitej śmietany
Bok tortu i około 2cm pasek górnej, zewnętrznej powierzchni tortu posypać wiórkami kokosowymi. Na środku położyć plaster ananasa i udekorować tort pralinkami Rafaello oraz bitą śmietaną.
Tort „Pina Colada” - podobne przepisy
> Sernik "Pina colada"> Mazurek "Pina colada"
> Comber "Pina colada"
> Babeczki "Pina colada"
> Budyń "Pina colada"
Smacznego :)
Aronia
Tort marzenie taki puszysty, niebiański :)
OdpowiedzUsuńBardzo elegancko wygląda, tak zimowo :)
OdpowiedzUsuńwyglada pieknie! idealnie jak z cukierni!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
OdpowiedzUsuńcudowny tort - gratuluję ogromnego talentu
OdpowiedzUsuńdziękuję ale sporo się jeszcze muszę nauczyć:)
UsuńSzczerze podziwiam:) naprawdę:) mam tylko jedno pytanie do czego służy wymieniony w przepisie poncz?
OdpowiedzUsuńdo nasączenia blatów biszkoptowych. Przepraszam już poprawiłam :)
UsuńBardzo udany wypiek na poziomie zawodowych cukiernikow. Mozna ta mase smietanowa z masgarpone wymieszac z masa ananasowa. Oczywiscie wystudzona taka masa nazywa sie krem dyplomat.
OdpowiedzUsuń1 : Mase budyniowa z ubita smietana zamiast masla
2 sposob na mase : gruszki ugotowane z 2 lyz wody zmiksowan + 2 listki gelatyny wymieszac z zadkim budyniem 1 szklanka i ubita smietana bez maskarpony.
>>>Pozdrawiam
dziękuję :) przepis na masę wypróbuję przy najbliższej okazji :)
Usuń