Sernik chałwowy



Sernik chałwowy



       Zbierałam się do jego zrobienia od dłuższego czasu, ale ciągle coś stawało na przeszkodzie. W końcu nadarzyła się okazja, bo dostałam prawie kilo chałwy w prezencie. Nie przepadam za nią zbytnio postanowiłam więc wykorzystać ją częściowo do sernika. Bazowałam na przepisie Doroty z Moich Wypieków, ale poczyniłam pewne zmiany. Zamiast ciasteczkowego spodu zrobiłam spód z kruchego ciasta. Zmieniłam też nieco masę serową. Zastąpiłam śmietankę serkiem mascarpone, który zalegał w lodówce i zwiększyłam ilość jajek. Dałam też trochę więcej chałwy do polewy.



Sernik chałwowy-przepis
inspiracja "Moje wypieki"
Składniki: tortownica śr. 24cm

Kruche ciasto na spód:
  • 200g mąki
  • 100g miękkiego masła
  • 50g cukru pudru
  • 2 żółtka

Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na kawałki miękkie masło i żółtka. Mieszać mikserem do połączenia składników. Przełożyć na blat i szybko zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. 
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować na koło o średnicy nieco większej niż dno i przenieść na dno tortownicy. Docisnąć lekko do dna i boków.  Spód nakłuć widelcem. Wstawić  do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.

Masa serowa:
  • 1kg sera śmietankowego z wiaderka
  • 250g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 300g chałwy sezamowej o smaku waniliowym
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego

Utrzeć mikserem oba rodzaje sera z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać pokruszoną widelcem chałwę i stopniowo po jednym jajku. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać ekstrakt waniliowy.  Całość chwilę miksować i wylać na podpieczony spód. Wyrównać powierzchnię. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170°C. Na dno wstawić żaroodporne naczynie z wodą, a na drugim poziomie ustawić tortownicę z sernikiem. Piec 1 godzinę.Wystudzić  w lekko uchylonym piekarniku. 

Polewa:
  • 200g chałwy sezamowej o smaku waniliowym
  • 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%tł.

Zmiksować pokruszoną chałwę ze śmietanką aby nie było grudek. Przelać do rondelka i lekko podgrzać. Wylać na zimny sernik. Wyrównać powierzchnię. Kiedy polewa wystygnie wstawić sernik na 12 godzin do lodówki. 
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

11 komentarze:

  1. Od bardzo dawna zabieram się za ten sernik, pyszny musi być i muszę go w końcu zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze coś dla mnie kocham wszelakie serniki, a o chałwie to już nie wspomnę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chałwowego jeszcze nie jadłam :) Ciekawy :) U mnie dziś też sernik, tyle że z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzy mi się taki ,wspaniały sernik.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam ten sernik - wyszedł nieprzyzwoicie wręcz pyszny :) Twój wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniały, na pewno zrobię, jestem super ciekawa smaku :), pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam.Czy zamiast tego cukru pudru mozna dac wiecej chalwy? Jesli tak to ile? Pozdrawiam.k

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym już nie zwiększała ilości chałwy bo sernik będzie zbyt ciężki. Cukier można zastąpić miodem, ksylitolem lub stewią. Ilość proszę dostosować do swojego smaku.

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ