Marynowana papryka



O tej porze roku kiedy papryka jest dość tania warto zadbać o to, by zamknąć w słoikach trochę zdrowych , ładnych okazów. Najlepsze do tego są słodkie odmiany, żółte lub czerwone. Można też dla wyostrzenia smaku włożyć do każdego słoiczka strąk ostrej papryczki chili lub peperoni. Ja marynuję ją metodą suchej pasteryzacji, dzięki czemu jest jędrna i chrupiąca.


Marynowana papryka

Składniki na 8 słoiczków o poj. 350ml :
  • 2kg papryki
  • 2 główki czosnku
  • 1500ml wody
  • 450ml octu 10%
  • 375ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1  łyżeczka gorczycy
  • 10 liści laurowych
  • 1  łyżeczki ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • 4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki cukru

Umyć dokładnie paprykę. Usunąć gniazda nasienne i białe błony. Pokroić na kilkucentymetrowe paski. Obrać czosnek .
Zagotować w dużym garnku wodę z octem, olejem, czosnkiem  i wszystkimi przyprawami. Gotować pod przykryciem 5 minut. Wkładać do wrzącej marynaty partiami pokrojoną paprykę. Gotować 2 minuty, ale nie dłużej. Wyjmować łyżką cedzakową i wkładać od razu do słoików.
Marynatę, która została w garnku ponownie zagotować i zalać nią paprykę. Od razu zamykać słoiki. Wstawiać do plastikowej miski wyłożonej kocem. Przykryć poduszką (tzw. pasteryzacja na sucho) i zostawić na 24 godziny. Potem wynieść do chłodnej spiżarni.

Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz